Orban na šalu imao kartu ‘Velike Mađarske’. Plenković: “Ne stignem se baviti tuđim šalovima”

Autor:

Instagram/Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je na svom Instagram profilu objavio video na kojem oko vrata nosi šal – s obrisima ‘Velike Mađarske’. Mađarska je, u nedjelju, na dan otvaranja Svjetskog prvenstva u Kataru, na kojeg se nisu plasirali, odigrala prijeteljsku utakmicu protiv Grčke (pobijedili su 2:1).

“Živio odabrani najbolji strijelac! Hvala ti za sve, Balázs!”, napisao je Orban uz video.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor)

Inače, Orban je u subotu na Twitteru objavio da je njegov favorit za osvajanja Svjetskog prvenstva – Srbija.

Novinari su u ponedjeljak pitali predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića za šal kojeg je nosio Orban. Plenković je rekao: “Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima… Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku, apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija”.

Na potez Orbana, smatra predsjednik države Zoran Milanović, službeni Zagreb ne bi trebao reagirati. “Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj se svode na to da mjesec dana krstari Jadranom u kolovozu i nađemo se na večeri. Ne bih tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, Mađarska je još najbolji”, rekao je Milanović.

“Orban na utakmicu došao s kartom velike Mađarske, Milanović će se na to nasmijati, a nijedan suverenist, bujanac i HDZ-ovac neće reagirati što i ne čudi nakon što su MOL-u osigurali preuzimanje INA-e. Domoljublje je samo paravan za ostvarivanje vlastitih materijalnih interesa!”, napisala je na Twitteru saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

Nije ovo prvi put da Orban ističe kartu ‘Velike Mađarske’. Godine 2020. na Facebooku je maturantima poželio sreću na ispitima fotografijom “Velike Mađarske”. Karta obuhvaća teritorije velikog dijela kontinentalne Hrvatske preko Kvarnera sve do južne Dalmacije. Milanović je tada rekao da se radi o provokacijama onih ‘koji dobro znaju da će te karte ostati samo u ormarima’.

Koncem ožujka ove godine ista se karta, države koja je nestala nakon Prvog svjetskog rata, našla na zidu prostorije u kojem se održavala sjednica mađarskog povjerenstva za izbjeglice koje je raspravljalo o situaciji s izbjeglicama koje su u Mađarsku pristigle iz Ukrajine.

MAĐARI PONOVNO PROVOCIRAJU: O izbjeglicama raspravljali uz kartu ‘Velike Mađarske’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.