Orban: “Čak i ako Bruxelles zviždi, plešemo po svom ukusu. A ako ne želimo, nećemo plesati”

Autor:

epa10882416 Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers his address on the first day of the parliament's autumn session in Budapest, Hungary, 25 September 2023.  EPA/Zoltan Mathe HUNGARY OUT

EPA/Zoltan Mathe HUNGARY OUT

Mađarski premijer Viktor Orban započeo je u ponedjeljak kampanju za izbore za Europski parlament sljedeće godine oštrim kritikama čelnika Unije, a Bruxelles je nazvao “lošom suvremenom parodijom” koju se još uvijek može popraviti.

Nepovjerenje prema Orbanu je izraženo u Bruxellesu nakon sukoba tijekom njegovih 13 godina na vlasti oko prava homoseksualaca i migranata u Mađarskoj, kao i pooštravanja državne kontrole nad nevladinim organizacijama, visokim obrazovanjem, sudovima i medijima.

EU je obustavio isplatu više milijarda eura Mađarskoj zbog zabrinutosti za vladavinu prava, komplicirajući napore nacionalističkog vođe da izvuče gospodarstvo iz najduže tehničke recesije otkako se o tome vodi statistika.

“Povijest se ponekad ponavlja. Srećom, ono što je prvo bila tragedija, u najboljem je slučaju komedija drugom prilikom”, rekao je Orban pristašama u Veszpremu u govoru povodom obilježavanja godišnjice neuspjelog mađarskog ustanka protiv sovjetske vlasti 1956. godine.

Orban, koji je na vlasti od 2010., suočen je s teškim izazovima zbog blokiranih europskih sredstava, najviše inflacije u Uniji te visokih kamatnih stopa koje koče gospodarstvo.

Mađarskog su čelnika SAD i EU nedavno kritizirali zbog rukovanja s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu u Kini prošloga tjedna.

Orbanov borbeni ton o uvjetima vladavine prava EU-a povezanima s deblokiranjem sredstava Mađarskoj u suprotnosti je s relativnim optimizmom koji je prošloga tjedna izrazio njegov glavni pregovarač.

Pregovarač je rekao da bi razgovori o spornim pitanjima uskoro mogli biti okončani.

“Čak i ako Bruxelles zviždi, plešemo po svom ukusu. A ako ne želimo, nećemo plesati”, rekao je Orban izmamivši pljesak svojih pristaša.

“Moskva je bila nepopravljiva, ali Bruxelles i EU još uvijek se mogu popraviti”, rekao je Orban, dodajući da sadašnji čelnici bloka nisu uspjeli zaštititi sigurnost, slobodu i blagostanje Europe.

Ekonomisti iz Wood & Company rekli su kako se čini da Orbanova vlada nije dovoljno predana rješavanju spora oko fondova EU unatoč početnoj fazi zakonskih promjena.

“Naše tumačenje politike i političkih poteza je da je premijer Orban usredotočen na osiguranje najboljeg mogućeg rezultata za svoju stranku na izborima za Europski parlament u lipnju 2024. i čini se da slijedi strategiju konfrontacije s EU-om i SAD-om”, rekli su u bilješci.

OZNAKE: viktor orban, orban

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.