Zbog nesreće u kojoj je poginula Ivana Obad, Čolaku nepravomoćno 6, Opačku 5 godina zatvora

Autor:

Karlovac, 23.10.2012 - Poèetak suðenja vozaèima Daliboru Opaèku (35) i Marinu Èolaku (28) zbog izazivanja prometne nesreæe u kojoj je u studenom 2010. na autocesti A6 poginula Èolakova suvozaèica, odgoðeno je jer je Opaèak slomio nogu. Na slici Marin Èolak (3L).
foto FaH/ Mladen VOLARIÆ /ds

FaH/ Mladen VOLARIĆ /ds

Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je osudio Marina Čolaka (38) na šest godina zatvora, a Dalibora Opačka (45) na pet godina zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je u studenome 2010. kod Bosiljeva poginula studentica Ivana Obad (20).

Budući da su izrečene kazne više od 5 godina, obojica optuženika su nakon izricanja presude prepraćena u remetinečki zatvor, doznaje Hina na sudu.

Prema optužnici, Čolak se 5. studenog 2010. u 12,20 sati kretao Ferrarijem autocestom A6 iz smjera Zagreba prema Rijeci lijevim prometnim trakom brzinom od 181,5 kilometar na sat, dok je Opačak vozio desnim trakom u sportskom Nissanu 350.

Čolak je, tvrdi tužiteljstvo, započeo prelazak iz lijevog u desni prometni trak, a da se nije uvjerio kako to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Vozio 205.3 km na sat

Opačak je, vozeći brzinom od 205,3 kilometara na sat, započeo kočiti, no nije mogao smanjiti brzinu na vrijeme pa su se automobili okrznuli.

Nissan je prednjim lijevim kotačem dotaknuo zadnji desni kotač Ferrarija, nakon čega je taj dodir destabilizirao Ferrari koji se počeo nekontrolirano kretati te je sletio desno izvan kolnika. Automobil se prevrnuo i zapalio pri čemu je poginula suvozačica u Ferarriju Ivana Obad.

Optužnica podignuta 2012. godine

Optužnica protiv obojice vozača je podignuta  2012. godine. Postupak je najprije vođen na Općinskom sudu u Karlovcu, ali je zbog sporosti prebačen na zagrebački Općinski kazneni sud gdje su Čolak i Opačak 2015. nepravomoćno osuđeni na tri godine zatvora.

Nakon što je Županijski sud u Rijeci 2018. poništio presudu suđenje je krenulo iz početka na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, ali se ubrzo sud proglasio nenadležnim pa je spis završio na karlovačkom Županijskom sudu.

Odlukom Vrhovnog suda predmet je 2020. godine delegiran na zagrebački Županijski sud koji je u lipnju 2021. nepravomoćno osudio Čolaka na dvije godine, dok je Opačak bio oslobođen optužbi.

Treće suđenje započelo je u ožujku ove godine nakon što je Visoki kazneni sud ukinuo prvostupanjsku presudu iz lipnja 2021. iz procesnih razloga.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.