Oproba smatra da se potrošače nije štitilo kod uvođenja eura. Grmoja: “Hrvatske institucije ne donose odluke u skladu s EU direktivama”

Autor:

02.03.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o novim podacima o inflaciji govorio je zastupnik Nikola Grmoja. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici danas nisu imali veće primjedbe na prijedlog zakona koji uređuje zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača, no dio oporbe ukazao je na propuste u zaštiti potrošača kod uvođenja eura i u slučaju franak.

Sve u svemu zakon nije loše napisan, u ministarstvu poprilično solidno je odrađen, ustvrdili su Davor Dretar (DP) i Marin Miletić (Most). Većih zamjerki nije imala ni Barbara Antolić Vupora (SDP).

Raspravu o zakonu dio oporbe iskoristio je kako bi ukazao na propuste u zaštiti potrošača kod uvođenja eura i u slučaju franak.

Dirljivo je slušati o brizi za potrošače s obzirom na to koliko je propusta napravljeno u brizi o potrošačima prilikom uvođenja eura, kazao je Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati).

“Tek u veljači smo dobili aplikaciju koja će pratiti cijene i poskupljenja a koštala je oko 200 tisuća kuna, dok je istovremeno jedan mladi programer napravio aplikaciju za manje od tisuću kuna koja prati duplo više podataka”, dodao je.

Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je da dok raspravljaju o pravima potrošača institucije Hrvatske ne donose odluke u skladu s EU direktivama, koje idu protiv hrvatskih potrošača.

Ističe da 55.000 obitelji ne može dobiti pravdu, ne može dobiti odluku Vrhovnog suda koja ide u smjeru proglašenja ništetnosti cjelokupnih kredita i kamata vezano uz švicarski franak.

“Zašto slovenski sudovi donose odluke koja idu u korist svih potrošača koji ne moraju pojedinačno dizati tužbe, zašto su mađarski potrošači i poljski potrošači dobili svoju zadovoljštinu, zašto su njihove države stale iza njih”, upitao je Grmoja.

Popustilo se zaštititi i građane koji su zbog nekih svojih životnih okolnosti bili u nemogućnosti vraćati svoje dugove i čiji su dugovi prodani agencijama za naplatu potraživanja, kazala je Sandra Benčić (Možemo!).

Barbara Antolić Vupora (SDP) upozorila je na nedovoljne kapacitete udruga za zaštitu potrošača za koje kaže da su najslabija karika sustava za zaštitu potrošača. Udruge za zaštitu potrošača su važan dio omogućavanja prava potrošača, naglasila je.

Zakonom o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača u pravni sustav prenosi se EU direktiva čiji je cilj olakšati pristup pravosuđu radi zaštite kolektivnih interesa potrošača.

“Sustav kolektivne zaštite prava potrošača važan je alat za zaštitu prava većeg broja potrošača kada pojedini trgovac svojim postupanjem krši prava”, istaknuo je državni tajnik Mile Horvat.

Zakonom se propisuje i mogućnost podnošenja predstavničke tužbe koja će, uz zahtjev za utvrđenje i zabranu daljnjeg protupravnog postupanja trgovca, moći obuhvaćati i zahtjev za naknadom štete potrošačima kojima je šteta nastala, što dosad nije bilo slučaj, naveo je.

Dodao je da se regulira i žurnost u postupcima s obzirom na iskustva s frankom gdje se rokovi rastežu i ljudi vjerojatno još dugo neće biti obeštećeni. “Rokovi za postupanje su kratki  i iznose 30 dana”, zaključio je.

OZNAKE: Sabor, Euro, oporba, grmoja

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.