Pixabay

Oporba u parlamentu Republike Srpske zviždaljkama prekinula sjednicu

Zastupnici oporbenih stranaka u utorak su zviždaljkama prekinuli sjednicu parlamenta Republike Srpske u Banjoj Luci nastavljajući s praksom započetom prije mjesec dana kada su odlučili radikalnije prosvjedovati zbog onoga što vide kao samovolju vladajuće većine čime ujedno zaoštravaju politički sukob s režimom predsjednika RS Milorada Dodika.

Nakon što su odbijeni svi njihovi zahtjevi za izmjene i dopune dnevnog reda tridesetak zastupnika oporbenog bloka okupljenog oko Srpske demokratske stranke (SDS) poredali su se iza podija za kojim je sjedio predsjednik parlamenta te posegnuli za pripremljenim zviždaljkama a nakon toga su dugotrajnim zviždanjem spriječili dalju raspravu.

Predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću nije ostalo ništa drugo nego da proglasi stanku a nakon toga nastavak sjednice odgođen je za srijedu.

Zastupnici vladajućih stranaka okupljeni oko Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odbacili su zahtjeve oporbe za raspravu o tome pod kojim je okolnostima prekinuta prethodna sjednica kada su policajci fizički spriječili oporbene zastupnike da sudjeluju u njenom radu a takvu zabranu izrekao im je upravo Čubrilović zbog narušavanja reda u dvorani.

“Mora se utvrditi odgovornost onih koji su doveli policiju da spriječi sudjelovanje oporbe u radu te sjednice. Zbog toga trebaju podnijeti ostavke Čubrilović, glavni tajnik skupštine kao i ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač”, kazao je tijekom rasprave o dnevnom redu predsjednik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP).

Čelnik SDS-a Vukota Govedarica kazao je kako u oporbi inzistiraju da se rad parlamenta RS vrati u okvire ustava i zakona.

“Nećemo izaći iz dvorane ali nećemo ni sudjelovati u raspravama”, najavio je Govedarica novu strategiju djelovanja oporbenih zastupnika.

Komentiraj