Oporba: “U ovoj šaradi ne želimo sudjelovati”

Autor:

Zagreb, 18.10.2022. - Hrvatski sabor, konferncija za medije oporpe. Na fotografiji Peđa Grbin.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Predstavnici oporbenih lijevo-liberalnih klubova pojasnili su u utorak razloge bojkota premijerova izvješća o stanju nacije, ocijenivši da izbjegava odgovoriti na pitanja o aferi Ina te da su “njegovi uspjesi nepostojeći”, a Vlada “obilježena krađom i korupcijom”.

„Predsjednik Vlade Andrej Plenković sustavno bježi od odgovornosti i obveza da odgovara pitanja koja parlament i zastupnici žele postaviti. Od afere Ina Plenković sustavno odbija odgovoriti na pitanja o toj aferi, a to su pitanja vezana uz korupciju, krađu milijarde kuna, ali i pitanja kako se upravlja hrvatskim resursima, naftom i plinom”, poručio je Peđa Grbin (SDP), pojašnjavajući zašto je dio oporbe odbio sudjelovati u raspravi o toj točci.

Sve što ova Vlada radi, osim jedne stvari je ad hoc, stihijski i bez glave i repa, a “kontinuitet postoji samo kod korupcije i krađe” i upravo zato je jedino logično da se rasprava o godišnjem izvješću Vlade ne vodi na plenarnoj sjednici nego tamo gdje je toj raspravi mjesto, a to je pred Antikorupcijskim vijećem, izjavio je.

Grbin: U ovoj šaradi ne želimo sudjelovati

No, kazao je Grbin, Plenković ponovno nema hrabrosti doći pred to tijelo i odgovarati na pitanja. I zato u ovoj šaradi koju je pripremio za danas, gdje će se “opet hvaliti nekim nepostojećim uspjesima” Vlade mi ne želimo sudjelovati, poručio je.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) ističe da premijer i ova Vlada nemaju za njih nikakav legitimitet sve dok ne organiziraju parlamentarnu raspravu sa svim ministrima, uključujući i premijera, o aferi Ina i dok ne podrže istražno povjerenstvo za aferu Ina.

Premijer neće imati legitimitet dok ne odgovori na dva dodatna pitanja – “što je to što on, HDZ i njegova Vlada duguju Viktoru Orbanu i Mađarskoj da već šest godina koliko mu traje mandat prepušta energetsku politiku Orbanu, koju u Hrvatskoj vodi preko MOL-a”, kao i “zašto je držao Orbanu ljestve” u Europskom parlamentu ne glasajući za sankcije Mađarskoj. Drugo što mora odgovoriti je je li točno da je upravo “on dao zeleno svjetlo za zatvaranje sisačke rafinerije”, poručila je.

Oni svi koji su ostali, na neki način daju “legitimitet ponašanju premijera da zanemaruje, ponižava institucije RH, ali i cjelokupnu javnost, uključujući i onu koja je za njega glasala”, smatra Benčić.

Anka Mrak Taritaš (Centar i GLAS) ustvrdila je da se premijer danas hvali svojom najdugovječnijom Vladom koja traje šest godina, i to, kako kaže, “radi korupcije”, a podsjeća da su neke ministrice i ministri bili u pritvoru duže nego što je trajala Vlada Tima Oreškovića.

Vladajući moraju nekako pokazati da su napravili čuda, što svi znamo da nisu, a najviše im zamjeram nepostojanje reformi i “uvođenje apsolutnog nereda”. Premijer “čvrsti žmiri” pred činjenicom da imamo aferu svih afera, vezanu uz Inu, koju “pokušava zatvoriti na sve moguće načine”. A mi mu poručujemo – neće ići, istaknula je Mrak Taritaš.

Beljak: Čim preuzmemo odgovornost, detaljno ćemo istražiti

Krešo Beljak (HSS i Radnička fronta) istaknuo je da je za njih „Plenković bivši premijer i ne pada mi na pamet postavljati mu bilo kakva pitanja, a kamoli slušati njegova nabiflana izvješća”. Nećemo mu postavljati nikakva pitanja jer nema nikakav legitimitet dok ne odgovori što se to točno dogodilo i što su to njegovi kadrovi napravili. Ne postoji tepih ispod kojeg biste mogli sakriti milijardu opljačkanih kuna, s time da, siguran sam, to nije samo jedna milijarda, poručio je Beljak.

Kazao je i da Plenković “ocrnjuje opoziciju, neke naziva ruskim špijunima” iako je vrlo jasno da iza MOL-a ne stoji samo mađarski kapital nego da je MOL dokapitaliziran direktno s ruskim kapitalom 2009. godine, pa “ako je netko ruski igrač, onda je to onaj tko radi za MOL, a za MOL radi Andrej Plenković”, smatra Beljak.

Čim, kaže Beljak, preuzmemo odgovornost za budućnost Hrvatske na idućim izborima detaljno ćemo istražiti “tko je i za koliko prodao budućnost hrvatske energetike”.

Damir Bajs (Fokus, Reformisti i nezavisni zastupnici) napominje da se premijer može hvaliti svojim uspjesima, ali 450 tisuća ljudi koji su napustili Hrvatsku misli drugačije. Mi ćemo se pojaviti kada nam premijer da šansu da mu postavimo pitanja o onome što mi želimo i dobijemo odgovore.

Pretjerano je optuživati oporbu da radi protiv vlasti i da je to nelegalno. Naš posao je da sudjelovanjem u Saboru ili ne damo poruku da ova vlast nije dobra i da je treba promijeniti, istaknuo je Bajs.

Na pitanje zašto ipak nije, kako je najavljivano, cjelokupna oporba bojkotirala premijerovo izvješće, Grbin je odgovorio da svaka politička stranka i grupacija sama odlučuje hoće li pristati u jednom trenutku biti “prirepak Andreju Plenkoviću ili neće”, hoće li prokazivati karakter njegove vlasti ili neće.

Mi smo danas odlučili za ovo drugo, vrlo jasno reći što u načinu na koji Plenković i HDZ vode Hrvatsku ne valja. Svakog drugog morate pitati zbog čega oni smatraju da je danas trebalo biti u sabornici i “pozorno slušati ono što im Plenković pokušava prodati”, rekao je Grbin.

Osim Socijaldemokrata koji su odmah najavili da se neće pridružiti oporbenoj akciji, u sabornici su ga ipak slušali i Klubovi IDS-a, Domovinskog pokreta i Za pravednu Hrvatsku. Plenkovića su odbili slušati Klubovi SDP-a, Zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika te Hrvatskih suverenista.

OZNAKE: INA, Peđa Grbin, oporba

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.