Oporba o Vladinu paketu mjera: “Čisto prodavanje magle”

Autor:

26.01.2023., Zagreb - Sabor 15. sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu plana uskladjivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stecevinom Europske unije za 2023. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Uoči saborske rasprave o dva zakona koji se mijenjaju po hitnoj proceduri s ciljem smanjenja inflatornih pritisaka – zakona o PDV-u i o doprinosima, saborska oporba najnoviji vladin paket mjera nazvala je prodavanjem magle, mrvicama, kupovanjem glasova pa čak i opasnim.

Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrata) mjere je u srijedu nazvao “čistim prodavanjem magle”. Kaže, cijena plina na burzama sada je 50 eura po megavatsatu, a to je cijena koju plaćaju i građani, dok je cijena struje na burzi 130 eura po megavatsatu a poduzetnici plaćaju čak 230 eura po megavatsatu.

„Ne samo da ne dajete građanima i poduzetnicima ništa zbog cijene energenata nego još i kažnjavate poduzetnike”, poručio je vladajućima zatraživši stanku.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) za najnovije mjere tvrdi da su čak i opasne. Upozorava na gubitke HEP-a i moguć potpuni kolaps te važne javne tvrtke. „Ove mjere su skupo kupovanje glasova HDZ-a i superhik mjere koje uzimaju javno da bi dale privatnom”, ocijenila je.

Za sudbinu HEP-a zabrinut je i Zvonimir Troskot (Klub Mosta) koji kaže da je HEP u bankrotu te da je to direktan trošak koji će plaćati građani. “Premijer je najavio da će se HEP morati dokapitalizirati, s kojim novcima”, upitao je.

Troskot se osvrnuo i na izjavu premijera Andreja Plenkovića ‘mi vama dajemo’ istaknuvši da je to novac koji je sakupljen u proračun kroz inflaciju, poreze, kazne. “To je naš novac”, rekao je.

„Ni jedna vlada na svijetu ne daje svoj novac ni svoju ušteđevinu nego novac hrvatskih poreznih obveznika”, poručio je također Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta).

Vukovac: Kupovina glasova lijepo se zahuktala

Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) kazala je umjesto da se Vlada obračuna s korupcijom i podržava proizvodnju, novce koje je ubrala od građana sada baca građanima kao mrvice na stol. „Kupovina glasova za predstojeće izbore lijepo se zahuktala”, ustvrdila je.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) ocijenila je da je Vlada na automatskom pilotu, te da nema nikakvih iskoraka ni želje da se nešto pomakne. Smatra, došlo je vrijeme da se preispitaju porezni zakoni, stope PDV-a, plaće i davanja na plaće. I ona ističe da Vlada nikome ništa ne daje već da su ti novci već u proračunu.

Emil Daus (Klub IDS-a ) također drži da treba presložiti sustav oporezivanja i smanjiti troškove skupe države. „Pitanje je što s prihodima i koliko se zadužujemo i što nas čeka jednog dana kada prođu izbori i dugovi dođu na naplatu”, kazao je.

Na oporbene kritike odgovorila je Grozdana Perić ( Klub HDZ-a) podsjetivši na ranije mjere pomoći te naglasivši da smo u odnosu na ostale članice EU na začelju po cijenama energenata. Navela je i kako je od 2016. godine i 1,15 milijuna osoba u riziku od siromaštva taj broj smanjen za preko 340 tisuća.

„To dokazuje da Vlada poduzima mjere kako bi smanjila broj takvih osoba i omogućila da svaki građanin Hrvatske ima što dostojniji život”, naglasila je Perić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.