Oporba najavila da će biti konstruktivna i oštra

Cjelodnevna rasprava o programu Vlade u Hrvatskom saboru završila je u četvrtak kasno navečer izglasavanjem povjerenja novoj Vladi, a završno je oporba najavila da će biti oštra i konstruktivna.

Miroslav Škoro u završnom obraćanju u ime Domovinskog pokreta pozvao je zastupnike da ne zamjere njegovim članovima nepoznavanje Poslovnika Hrvatskog sabora Sabora i lutanje hodnicima, jer su  tek kratko na političkoj sceni. Obećao je da će biti kvalitetna oporba i podržati kvalitetne prijedloge.

Da će biti konstruktivni najavio je i Rajko Ostojić (klub SDP-a) te izrazio nadu da će vladajući podržati i neke oporbene prijedloge.

„Ako svatko razmišlja na isti način onda netko ne razmišlja”, zaključio je Ostojić i dodao kako Sabor treba biti ujedinjen u svojoj različitosti.

I Miro Bulj (Most) najavio je da će podržati dobre prijedloge, bilo da dolaze s lijeve ili desne strane.

Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) najavio je pak da će njegov klub u Saboru biti trn u oku i „ novim suverenistima” , kako su se u raspravi nazvali HDZ-ovci , i nekim „ novim jugoslavenima”. Poručio je i kako priželjkuje što skoriji pad srpsko-hrvatske trgovačke koalicije.

Tomislav Tomašević (Klub zeleno-lijevog bloka) ustvrdio je kako je većina stvari u vladinom programu reciklirana te i on najavio da će biti žestoka ali i konstruktivna oporba.

Marijana Puljak (Klub IP-a., Pametnog i GLAS-a) pozvala je vladajuće da svojim primjerom pokažu da se možemo početi mijenjati.

SDP-ov Arsen Bauk najavio je da će program Vlade čuvati ispod stola i svaki put kad bude imao priliku pitati što je učinjeno, pogotovo kad je riječ o infrastrukturnim projektima kojih je jako puno. Zaželio je također vladajućima uspjeh u borbi protiv korupcije za koju procjenjuje da će biti ”bratoubilački rat”.

Branko Bačić (Klub HDZ-a) spočitnuo je oporbi što stalno govori o „žetončićima’, a da se prvi „žetončić” u ovoj sabornici već dogodio prelaskom Anke Mrka Taritaš koja je bila u Restart koaliciji u ženski klub. Tomaševiću je pak poručio da je Vlada ista, ali nije reciklirana, te da ima legitimitet. Poslao je poruku i Bauku koji im je zaželio bratoubilački rat i zaželio mu bratstvo i jedinstvo.

Reagirala je Dalija Orešković (IP) poručivši i da je Dario Hrebak iz HSLS-a bio na listi HDZ-a, a nije s njima u klubu.

Komentiraj