Oporba: Glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek bila je neuvjerljiva o razlozima ostavke Marušić

Autor:

09.05.2023., Zagreb - U Saboru je pocela 55., tematska sjednica Odbora za pravosudje, na kojoj o radu USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih dogadjaja i kadrovskih rjesenja govori glavna drzavna odvjetnica Zlata Hrvoj Sipek.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Saborska oporba ocijenila je u srijedu neuvjerljivim nastup glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek na saborskom Odboru za pravosuđe na kojem se raspravljalo o razlozima ostavke bivše ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić.

Nikola Grmoja (Most) u slobodnom govoru kazao je da je slušanje glavne državne odvjetnice još jednom pokazalo gdje su vladajući doveli najvažniju instituciju u državi koja bi trebala služiti suzbijanju kriminala i korupcije.

„Pokazalo se da osoba koja je zadužena za obračun s korupcijom u Hrvatskoj treći ili četvrti put laže u Saboru”, rekao je.

Dodao je kako je kod odlaska donedavne ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić glavna državna odvjetnica prvo rekla kako je zatražila da Marušić ode jer je prekršila Poslovnik jer nije izvijestila o prometnoj nesreći, da bi jučer kazala da je to samo predložila, a da je odluka bila na Marušić te da je otišla iz moralnih razloga.

Priča ne drži vodu, Hrvoj Šipek i Marušić morale su otići puno ranije kada su štitile bivšu ministricu Gabrijelu Žalac, ustvrdio je Grmoja.

„Zlata Hrvoj Šipek nikoga nije uvjerila oko toga zašto Marušić mora dati ostavku”, izjavila je Marija Selak Raspudić (Most) koja  spornim smatra i što navodno inkriminirane osobe ne ispadaju iz sustava nego ostaju u njemu.

Nastup Hrvoj Šipek zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u izjavi za medije opisala je riječima :„Zemljo otvori se, progutaj me”. Kaže, Hrvoj Šipek uvjerila ju je samo u svoj nerad i nesposobnost. Drži da nikoga nije uvjerila u razloge ostavke Marušić , „ni djecu u dječjem vrtiću”.

„Stvari su jasne, nije se s njom slagala i tražila da ode i iskoristila je priliku”, ocijenila je Mrak Taritaš.

Da je Hrvoj Šipek bila „ totalno neuvjerljiva” smatra i Dalibor Paus (IDS) . Marušić je prikazivana kao beskompromisni borac protiv korupcije i kriminala, a ispada da je dala ostavku pod pritiskom zbog nekakve prometne nesreće u kojoj se nije dogodilo ništa protuzakonito.

„Pitanje je bi li takva osoba koja ima integritet da se bori protiv korupcije zbog jednog takvog malog pritiska dala ostavku. Mislim da su tu neki dublji razlozi koje mi ne znamo”, rekao je  Paus.

Burna sjednica Odbora za pravosuđe, oporba nije štedjela Hrvoj Šipek: “Tko laže? Koga vi pravite budalom?”

“Kako je moguće da se bivša ravnateljica USKOK-a ne odazove pozivu Odbora?”

Dalija Orešković (Centra) upitala je kako je moguće da Odbor za pravosuđe pozove bivšu ravnateljicu USKOK-a na saslušanje, a da se ona ne odazove: ”Gdje su ovlasti, nadležnosti i svrha funkcioniranja tog tijela?”.

„To je poraz pravne države, to je poraz matičnog saborskog radnog tijela ali i Sabora u cjelini”, smatra Orešković.

„Kako bi Odbor raspravljao o nedolasku Marušić kada mene uopće nije kao članicu Odbora pozvao na tu sjednicu”, požalila se Vesna Nađ (Socijaldemokrati).

Hrvoje Zekanović (HDS) o odlasku Marušić izjavio je da nema stav. „Žena je otišla zbog privatnih razloga, ali s druge strane vidimo da je i glavna državna odvjetnica imala neke primjedbe na njezine postupke”, rekao je.

Ključno je pitanje kako bi oporba reagirala da je glavna država odvjetnica šutjela o saznanju prometne nesreće, onda bi to bila afera, kazao je Zekanović.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.