ZAHVALJUJUĆI 5G MREŽI: Kirurg izveo zahvat kao u operacijskoj sali, a pacijent bio udaljen 15 kilometara

Autor:

alan9187/Pixabay

Talijanski kirurg prezentirao je robotsku telekirurgiju korištenjem 5G mreže, operirajući ljudsko tijelo udaljeno 15 kilometara, a to bi moglo “revolucionirati zdravstveni sustav”, naročito u doba socijalnog distanciranja zbog pandemije koronavirusa.

Bila je to prva javna demonstracija kirurgije na daljinu uz pomoć 5G mreže, a izvještaj o operaciji objavila je skupina stručnjaka s Istituto Italiano di Tecnologia u Genovi u znanstvenom časopisu Annals of internal medicine.

Zanemarivo kašnjenje signala i široka propusnost 5G mreže omogućili su kirurgu da kirurški zahvat obavi kao da je u operacijskoj sali. Obavljena je operacija na glasnicama, ali nije bila stvarna, nego simulirana na mrtvom tijelu. Autori znanstvenog rada kažu kako je time demonstrirana mogućnost primjene kirurgije na daljinu i u izvanrednim i u svakodnevnim situacijama.

Naglašavaju kako bi “posebna vrijednost ovakvih zahvata bila u terenskim bolnicama ili kada je nužna distanca između kirurga i pacijenta”, kao u aktualnoj pandemiji ili situacijama prirodnih katastrofa. “Takva kirurgija ima potencijal za široku uporabu i može revolucionirati zdravstveni sustav, kao i kirurške zahvate diljem svijeta”, tvrde autori.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.