Opere “Aida” i “Carmen” te Beethovenova Deveta na Ljetnom klasiku u pulskoj Areni

Autor:

Pixabay

Festival Summer Classics/Ljetna klasika Opere riječkoga HNK Ivana pl. Zajca ove će godine ugostiti vrhunske soliste koji će nastupiti u pulskoj Areni gdje festival počinje 25. srpnja operom “Aida”, slijedi Beethovenova 9. simfonija 27. srpnja te 1. kolovoza Bizetova “Carmen”.

Verdijeva “Aida” zbog velikog se uspjeha i zanimanja prošle godine vraća još jedanput u Arenu, gdje će ponovno dočarati starodrevni Egipat u fascinantnom ambijentu rimske arhitekture.

Jedna od najpoznatijih svjetskih opera “Aida” talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija, praizvedena 1871. godine, tragična je priča o zabranjenoj ljubavi etiopske princeze i egipatske robinje Aide i mladog egipatskog vojskovođe Radamesa, koji moraju odlučiti između ljubavi i odanosti domovini.

Dramaturg i redatelj “Aide” je Marin Blažević, dirigent Ville Matvejeff, a u ulozi Aide nastupit će Kristina Kolar. U ostalim su ulogama Luis Chapa, Goran Jurić, Dubravka Šeparović Mušović, Giorgio Surian, Luka Ortar, Anamarija Knego i Marko Fortunato. Sudjeluju orkestar i zbor Opere te Balet HNK Ivana pl. Zajca uz Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Pod otvorenim nebom Arene, osim opere “Aida”, izvest će se i najpoznatija Beethovenova 9. simfonija, i to 27. srpnja. Simfoniju će izvesti više od 200 glazbenika i zbor riječke Opere. Kao solisti nastupit će Kristina Kolar, Ivana Srbljan, Marko Fortunato i Goran Jurić, a orkestrom i zborom riječke Opere ravnat će Yordan Kamdzalov. Njihova interpretacija prenijet će Beethovenovu umjetničku i humanističku oporuku svijetu u kojoj sloboda i ljubav pobjeđuju sva zla i nesreće čovječanstva, a radost zamjenjuje bol.

Bizetova “Carmen”, operna priča o strastvenoj, slijepoj ljubavi, ljubomori, prkosu i bijesu, na programu je 1. kolovoza, dirigent je Yordan Kamdzalov, redatelji Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić. Naslovnu ulogu Carmen pjevat će Ivana Srbljan, a u ostalim ulogama natupit će Anamarija Knego, Aljaž Farasin, Luka Ortar, Robert Kolar, Marko Fortunato i Vanja Zelčić.

Sudjeluju orkestar i zbor Opere te Balet riječkoga HNK.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.