Opera Rigoletto bila je zabranjena nakon prve izvedbe

Rigoletto je opera u tri čina nastala prema drami Victora Hugoa ‘Kralj se zabavlja’. Drama je bila zabranjena nakon prve izvedbe jer su cenzori smatrali da tekst vrijeđa Kralja. Hugoa je slučaj odveo na sud i unatoč tome što je izgubio a drama bila zabranjena idućih pedeset godina, dobio je mnogo pozitivnog publiciteta i zapamćen je kao borac za slobodu govora.

Libreto je prema Hugovoj drami napisao Francesco Maria Piave i premjestio radnju iz Francuske u Italiju. Kompozitor opere Giuseppe Verdi i Piave su usprkos mnogim problemima uzrokovanim izborom kontroverznog predloška i mukotrpnoj borbi s austrijskim cenzorima ipak uspjeli postaviti Rigoletta. Opera je praizvedena 11. ožujka 1851. godine u Veneciji, a u Zagrebu je premijerno izvedena već 1873. godine.

Priča o Rigolettu, beskrupuloznom izrugivaču svega na Vojvodinu dvoru pretvorila se u tragediju karaktera kad se njegova kći Gilda zaljubila baš u tog lažljivog zavodnika. Štoviše, kad Rigoletto skuje ideju o Vojvodinu ubojstvu, stiže ga prokletstvo grofa kojemu se rugao kad mu je Vojvoda obeščastio kćer pa njegova Gilda, nevina žrtva ljubavi, daje svoj život za Vojvodu.

Komentiraj