Opća skupština UN-a usvojila povijesnu rezoluciju: “Zajedno pišete povijest”

Potaknuta kampanjom Vanuatua koji je među prvima na udaru klimatskih promjena, Opća skupština UN-a usvojila je u srijedu uz aklamaciju “povijesnu” rezoluciju koja poziva da međunarodno pravosuđe razjasni “obveze” država u borbi protiv klimatskih promjena. 

Rezolucija usvojena konsenzusom, koju je sponzoriralo više od 130 zemalja, poziva Međunarodni sud pravde (ICJ) da odgovori na pitanje “obveza država” u zaštiti klime “za sadašnje i buduće generacije”, što je “izazov bez presedana od civilizacijskog značenja”, kako se naglašava u tekstu.

“Zajedno pišete povijest”, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, ocijenivši da će, premda neobvezujuće, buduće mišljenje suda UN-a pomoći svjetskim vođama da “poduzmu odvažnije i snažnije klimatske mjere koje svijetu tako očajnički trebaju”.

Premijer Vanuatua Ishmael Kalsakau istaknuo je da su narodi UN-a poslali jasnu i snažnu poruku ostavivši postrani svoje razlike i odlučivši surađivati u borbi protiv klimatskih promjena.

Vanuatu su upravo poharala dva snažna ciklona u samo nekoliko dana.

Vlada tog arhipelaga pokrenula je tu “povijesnu inicijativu” 2021. nakon kampanje koju su inicirali studenti s Fidžija dvije godine prije.

Stručnjaci UN-a za klimu upozorili su prije tjedan dana da bi globalno zagrijavanje moglo prijeći prag od 1,5 stupnjeva Celzijevih do 2030.-2035. u odnosu prema predindustrijskoj razini, što je određeno Pariškim sporazumom o klimi.

Premda obveze iz Pariškog sporazuma nisu obvezujuće, rezolucija ističe važnost drugih međunarodnih dokumenata poput Opće deklaracije o ljudskim pravima.

“Ova rezolucija stavlja u središte ljudska prava i jednakost među generacijama kad je riječ o klimatskim promjenama – dva ključna elementa koji obično izostaju u dominantnom narativu”, rekla je Shaina Sadai, iz think-tanka Union for concerned Scientists, u trenutku kada Europski sud za ljudska prava vodi prvi proces protiv država u vezi klime, točnije protiv Francuske i Švicarske.

Ocijenila je da je rezolucija “najvažniji pomak na svjetskoj razini od Pariškog sporazuma” i da predstavlja “vodič” za nacionalne sudove u svijetu kojima se podnosi sve više tužbi protiv država.

Premda mišljenja Međunarodnog suda pravde nisu obvezujuća, imaju veliku pravnu i moralnu težinu i često ih nacionalni sudovi uvažavaju.

Vanuatu i njegove pristaše nadaju se da će mišljenje suda, koje se očekuje za oko dvije godine, ohrabriti vlade da ubrzaju djelovanje, same ili putem tužbi protiv država.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner