Opasnost od eksplozivnog plinskog džepa u centru Raba, evakuirano 80-ak ljudi

U centru Raba utvrđena je prisutnost plina u zraku. Stvorio se opasni plinski džep, a koncentracija plina i u srijedu ujutro nepromijenjena je i postoji opasnost od eksplozije. Stanovnici, njih oko 80, evakuirani su.

Prsutnost plina utvrđena je još u ponedjeljak navečer.

Plin u zraku primjećen je na području povijesne gradske jezgre, oko dijela Kaldanca (Hotel Arbiana, Plovanova ulica, Ulica biskupa Draga), a sve se intenziviralo sinoć. Na terenu su policija, vatrogasci i rapska civilna zaštita.

Zapovjednik DVD-a Rab Milivoj Ličina u srijedu ujutro za N1 je potvrdio kako je evakuirano oko 80 ljudi. “Mi pokušavamo izvjetriti taj džep plina koji se stvorio, mjerimo koncentraciju i brinemo o sigurnosti građana. Na području koje je u opasnosti građana nema”, kazao je i dodao da ne moe prognozirati kada će se koncentracija plina početi smanjivati.

Vatrogasci su neprestano na terenu, a na tom području izlažu se opasnosti, kazao je, no “nema drugog načina. Kad naiđete na džep plina koji pokazuje eksplozivnu koncentraciju vatrogasac tu mora biti”, poručuje zapovjednik.

Radi se o plinu propan-butan. Poznat je i uzrok curenja plina koji je ispod stare gradske jezgre Raba stvorio bazen plina.

“Došlo je do puknuća plinskog cjevovoda i kroz tu je rupu plin iscurio u zemlju. Mi ispod gradske jezgre imamo jezero plina. Uspjeli smo ograničiti kretanje i sad možemo samo čekati da prirodi odradi svoje i da se ta koncentracija očisti. Ozračujemo unutarnje otvore, kanalizacijske otvore i konstantno mjerimo koncentraciju plina”, istaknuo je zapovjednik DVD-a.

Policija s Raba je na terenu, oni su fizički postavili prepreke. Policajci su na terenu i osiguravaju područje. Stožer civilne zaštite Grada Raba kontinuirano prati situaciju, koordinira sa svim službama na terenu, te će o daljnjem razvoju situacije obavijestiti javnost, poručili su iz Stožera civilne zaštite grada Raba.

Komentiraj