Online tura: Louvre objavio cijelu svoju kolekciju umjetnina

Autor:

01.01.2012., - Pariz, Francuska - Jedan je od najvecih svjetskih muzeja zasigurno je muzej Louvre, a najpoznatiji je po portretu Mona Lise autora Leonarda da Vincija. Prostire se na preko 60.000 cetvornih metara, a sadrzi 35.000 raznih djela tako da je za razgledavanje kompletnog muzeja potrebno i nekoliko mjeseci. Ispred muzeja 1980-ih sagradjena je staklena piramida visine 21 metar koja danas, osim estetske funkcije, sluzi kao i jedan od ulaza.
Photo: Filip Brala/PIXSELL

Filip Brala/PIXSELL

Više od godinu dana od početka pandemije francuski muzej Louvre priključio se praksi koju su započeli svjetski muzeji mjesecima ranije te objavio online platformu koja sadrži sva umjetnička djela koja posjeduje.

Ljubitelji umjetnosti i istraživači sada će moći besplatno pogledati cijelu kolekciju muzeja preko interneta, a riječ je o više od 480 tisuća umjetnina, prenosi CNN.

“Danas Louvre skida prašinu sa svog blaga, čak i onog najmanje poznatog”, rekao je predsjednik i direktor muzeja JeanLuc Martinez.

Na online platformi muzeja prikazuju se umjetnička djela iz kolekcija osam muzejskih odjela, od islamske umjetnosti i renesansnih skulptura do egipatskih starina i slika umjetnika iz cijelog svijeta.

Web stranica muzeja ima interaktivnu mapu koja omogućuje posjetiteljima da istražuju muzej i sve njegove umjetničke radove. “Prvi put svako može besplatno pristupiti čitavoj zbirci djela s računala ili pametnog telefona, bilo da su izložena u muzeju, posuđena ili u skladištu”, kazao je Martinez.

Posjetitelji mogu pretraživati brojne zbirke muzeja jednostavnim načinom pretrage, unosima kustoskog odjela ili tematskih albuma, a stručnjaci iz muzeja redovno će ažurirati web stranicu kako će se muzejska zbirka širiti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.