‘Oni barem dijele zajedničku osnovu i mogu razgovarati’ Preferira li Kina više Trumpa ili Bidena?

Autor:

epa11033211 Republican candidate for President Former US President Donald Trump, dances for the crowd of supporters after his address during a rally at the University of New Hampshire in Durham, New Hampshire, USA, 16 December 2023. The New Hampshire Republican primary will take place on 23 January 2024.  EPA/AMANDA SABGA

EPA/AMANDA SABGA

Ključno predizborno obećanje Donalda Trumpa uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine bilo je obuzdavanje napretka Kine, koja je već tada prijetila svrgavanjem Sjedinjenih Država s pozicije najvećeg svjetskog gospodarstva.

Pozivajući se na nepoštenu trgovinsku praksu Pekinga koja uključuje plasiranje jeftinih proizvoda na globalno tržište, ometanje pristupa kineskom domaćem tržištu i krađu intelektualnog vlasništva, Trump je obećao da će nametnuti carine azijskom rivalu i vratiti proizvodnju u SAD.

Prve mjere počele su stupati na snagu godinu dana nakon Trumpove pobjede, one su se odnosile na kineske solarne panele i perilice rublja, da bi se kasnije proširile na tisuće drugih proizvoda iz Kine. Ogromna promjena politike zaprepastila je Peking koji je odgovorio istim mjerama za američku robu.

Godine 2021. se očekivalo da će Bidenova administracija poništiti većinu onoga što se smatralo Trumpovim političkim greškama. Umjesto toga, demokratski predsjednik je bio čvrst i zadržao je većinu mjera. Zatim je nametnuo kontrolu izvoza američkih proizvoda visoke tehnologije, uključujući nedavno i napredne čipove koji se koriste za napajanje platformi umjetne inteligencije (UI) i vojnog hardvera.

Nakon što je Biden došao na vlast dogodili su se važni geopolitički pomaci, uključujući i pitanje Tajvana. To je nagnalo demokratskog predsjednika da obeća da će američka vojska braniti tu otočnu državu u slučaju kineske invazije. Biden je tada zatražio podršku američkih saveznika.

Na pitanje koga bi Kina više voljela za predsjednika Sjedinjenih Država – Trumpa ili Bidena, David Sacks odgovara da Peking ipak preferira kontinuitet s aktualnim demokratom. Razlog: mogućnost povećavanja carina na kinesku robu do 60 posto, kojima Trump prijeti.

“Kinezi ne vole Bidenovu politiku prema Kini, ali im je jasno kako bi mogle izgledati sljedeće četiri godine s njim. Trumpova nepredvidivost im se s druge strane ne sviđa, jer Kinezi su još uvijek prilično konzervativni i ne vole neizvjesnost”, rekao je on za DW.

Fatas iz INSEAD-a smatra da Kina može očekivati veća ograničenja američke trgovine ako Biden bude ponovo izabran, jer će Washington nastaviti obuzdavati ekonomske i vojne ambicije Pekinga.

“Hoće li ova ograničenja nestati u Bidenovom drugom mandatu? Sumnjam. Hoće li biti mnogo gore? Moguće. Ako Kina izazove probleme u vezi s Tajvanom ili Rusijom, što šteti interesima SAD-a, tada ćete vidjeti više sankcija”, govori Fatas.

Geraci pak vjeruje da bi Trumpova pobjeda bila bolja za odnose između SAD-a i Kine, i to u razgovoru za DW objašnjava ovim riječima: „Oni barem dijele zajedničku osnovu i mogu razgovarati. Ali s drugim Bidenovim mandatom Kina ne može promijeniti svoj autoritarni politički sustav kako bi zadovoljila SAD.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.