Omicron je došao iz slabo procijepljenih država, imunolog: “Može doći do razvoja hrvatske varijante”

Autor:

Nakon što su slučajevi omikrona potvrđeni i u Njemačkoj, virusni imunolog Luka Čičin-Šain pojasnio je što sada treba drugačije te što je s cjepivom. Kaže da su već zabranjeni letovi iz Južne Afrike i područja gdje se nova varijanta pojavila, no nije siguran je li to bila dobra odluka. Podsjeća pritom da su dužnosnici Južne Afrike uzrujani.

Iako je ovaj soj nazvan zabrinjavajućim, imunolog Čičin-Šain smatra da nema mjesta panici iako je potreban, govori, oprez.

“Mislim da je ovo jedna situacija gdje je sigurno uputno da su znanstvenici pa i velike firme krenuli u programe da pripremaju mogućnost da stvore nova cjepiva koja će biti prilagođena ovom soju. Ova varijanta jedino znači da ćemo u nekoliko mjeseci doznati stvara li nam neke nove probleme i trebamo li prilagođeni booster. Ali u ovom trenutku je prerano”, rekao je.

Koliko nas štiti cjepivo?

Upitan koliko nas cjepivo štiti od novog soja govori da se u ovom trenutku svakako treba cijepiti s onim što nam je na raspolaganju, ako je netko došao na red i ako bi se netko trebao cijepiti.

“Ova varijanta nije nipošto nikakav dokaz da cjepiva uzrokuju neke nove mutacije, upravo je do ove varijante došlo u zemljama koje imaju najnižu stopu procijepljenosti, negdje oko 20 posto ali zato ima jednu visoku stopu prokuženosti”, ističe.

Čičin-Šain pojašnjava i kakva je vjerojatnost za novu mutaciju u situacijama kada je puno zaraženih.

“Ako ja uzgajam stotinu jedinki virusa šansa da će se neki virus mutirati na neki način je oko 1000 puta manja, nego da uzgajam 100 000 jedinki virusa ili stotinu milijuna jedinki virusa. Onda je još veća šansa da se tako nešto desi. I to je ona situacija u koju se dovodimo jednom kad pustimo da se virus proširi. To je ono što je u Hrvatskoj opasno, da ne dođe ovdje kod nas u Hrvatskoj do razvoja neke hrvatske varijante. To i nije baš neka slava za zemlju koju želimo”, tvrdi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.