Olimpijska baklja započinje put u Marseilleu

Prije Igara u Parizu, koje će biti na rasporedu od 26. srpnja do 11. kolovoza sljedeće godine put olimpijskog plamena u Francuskoj započet će na proljeće te godine u Marseilleu. To je prva etapa njegovog putovanja po zemlji, objavili su organizatori.

“Bio je to prilično prirodan i očigledan izbor”, rekao je predsjednik organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Parizu (COJO) Tony Estanguet za AFP.

Pohvalio je grad, koji je strastven prema sportu, topao, popularan i multikulturalan. Još je spomenuo povezanost Marseillea sa Grčkom, a tiče se kolonije Massalia koju su Grci osnovali oko 600. godine prije nove ere.

Tijekom Igara, Marseille će biti domaćin jedriličarskih natjecanja te utakmica nogometnih turnira u muškoj i ženskoj konkurenciji. To će se odvijati na stadionu Velodrome.

“Cijeli put plamena do Pariza trebao bi biti objavljen krajem svibnja. To je nešto više od godinu dana prije početka Igara”, kazao je Tony Estanguet.

U proljeće 2024. godine plamen će u Marseille stići brodom Belem. To je jedan od najstarijih brodova sa ​​jedrima u Europi, koji još plove. Nakon desetodnevnog putovanja iz Grčke i na svakom izdanju Igara prethodno će biti upaljen tijekom ceremonije u drevnoj Olimpiji.

“Marseille su osnovali Grci, koji su došli iz Fokeje prije 2600 godina. Tražili smo dobrodošlicu plamenu na našim obalama i htjeli smo se ponovno povezati sa ovom velikom povijesti bratstva, dijeljenja, različitosti i solidarnosti”, istaknuo je gradonačelnik Marseillea Benoît Payan.

Komentiraj