Okus paškog sira stvaran generacijama vrijednih ruku

Autor:

Sirana MIH

Sirana MIH s otoka Paga zahvaljujući dugoj obiteljskoj tradiciji i prestižnim nagradama, među kojima je i Zlatna medalja – paški sir, proizvodi vrhunske, svjetski poznate sireve koji su osim u Hrvatskoj traženi i u Austriji, Njemačkoj, Poljskoj i Sloveniji

Proizvodnjom paškog sira i uzgojem ovaca naša loza “Pernjak” bavila se već davne 1890. godine, kada je proizvodnja sira bila značajno manja nego u današnje vrijeme. Naš pokojni djed Ante je 1970-ih godina među prvima u našim krajevima prepoznao potencijal talijanskih lovaca koji su dolazili u lovni turizam na otok Pag i iskoristio priliku da otvori konobu, a kao najvažniji dio ponude uvrstio je na meni paški sir koji je već postao jedan od sinonima otoka. Prvi televizijski istup naziva paški sir odvio se 1974. pri prvom prikazivanju filma “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” kada je naš glumac Mato Ergović “Šimurina” izrecitirao: “ PRŠUT, KAPULA I PAŠKI SIR, NEKA SE ZNADE DA NAM JE PIR”.

Sredinom 80-ih godina osniva se obrt MIH, koji je izvorno dobio naziv, sugestijom profesora Zvonimira Pernjaka, po nazivu društva Kolanjaca u Rijeci koje se zvalo MIH. MIH je u suštini naziv za pučko sviralo mijeh, to jest gajde koje se rade od ovčje ili kozje kože, a gajde MIH su neizostavni dio u etno-tradicionalnim narodnim plesovima otoka Paga i sinonim su otoka. Obiteljski obrt MIH tada se bavio isključivo ljetnim ugostiteljstvom, zimskim uzgojem ovaca i proizvodnjom paškog sira gdje je baka Tonica bila glavni “tehnolog”, to jest baka je sve radila sama, brinula se o primljenom mlijeku koji je djed donio s mužnje i pristavljala ga za daljnju obradu u sir, a kasnije se sama brinula o siru tijekom zrenja.

Sirana MIH iznimno je ponosna na sve svoje djelatnike koji svojim dugogodišnjim radom pridonose kvaliteti naših nagrađivanih sireva. FOTO: Sirana MIH

Novi procvat paškog sira događa se početkom 2000-ih pa smo u našem obrtu MIH među prvima na otoku počeli s povećanjem muznog stada na čak 150 muznih ovaca, a sir smo proizvodili u obiteljskoj konobi koja je bila moderno opremljena. Obrt MIH 2004. godine postaje Sirana MIH s najmodernijom tehnologijom za skladištenje mlijeka i proizvodnju sira. Povećavamo stado i uz to ugovaramo dobavu mlijeka s kooperantima te počinjemo proizvodnju sira na moderan način, sukladno načelima HACCP sustava kontrole.

Sirana MIH rapidno povećava kvalitetu svog sira i 2012. prvi put međunarodno izlaže svoj paški sir na međunarodnom natjecanju sireva u SAD-u, u državi Wisconsin na natjecanju World Championship Cheese Contest te osvaja 4. mjesto u kategoriji svjetskih ovčjih sireva – paški sir. To je za Siranu MIH bila odskočna daska u svijet jet set sireva. Uz paški sir koji posebnost zahvaljuje bogatoj vegetaciji otoka Paga, posolici koju bura raznosi po otoku te tradicionalnoj recepturi i vrijednim rukama naših djedova i baka, počeli smo proizvoditi i miješani sir Otočan, kravlji Kolanjac, tvrdi kravlji Sv. Vid i kravlji sir s tartufima Tartufin, na kojem smo radili pune dvije godine i dobili savršenu simbiozu sirnog gruša i istarskog tartufa. Naš silni trud prepoznat je osvajanjem brojnih prestižnih nagrada, među kojima su i Velika zlatna medalja za Tartufin na Međunarodnom ocjenjivanju sira u Sloveniji, Zlatna medalja na Danima hrvatskih sireva 2013. i priznanje za najbolji sir na Mediteranskom sajmu zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva 2018.

Bogatstvo okusa paški sir može zahvaliti posolici koju bura raznosi po cijelom otoku i 14 vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja kojeg pasu paške ovce. FOTO: Sirana MIH

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.