Okrugli stol ‘Strategija razvoja otoka jačanjem kulturnog identiteta i razvojem obnovljive kulture’

Participativna umjetnost za nevidljive zajednice

Okrugli stol ‘Strategija razvoja otoka jačanjem kulturnog identiteta i razvojem obnovljive kulture’ će se održati u Visu, u petak (23. veljače) u 18 sati u prostoru Međunarodnog sveučilišnog centra Vern’ (Vis, Viškog boja 3).

Na okruglom stolu sudjeluju Ivo Radica, gradonačelnik Visa, dr. sc. Ozana Ramljak sa Sveučilišta Vern’, mr.sci. Sonja Buble iz Ministarstva kulture, Irena Sertić, voditeljica PAIC-a i članovi lokalne zajednice.

Ovaj event je dio interdisciplinarnog umjetničkog projekta ‘Participativna umjetnost za nevidljive zajednice’ koji se odvija u okviru EU programa Kreativna Europa te uz pomoć Ministarstva kulture. Nositelj ovog međunarodnog projekta je Omnimedia, Studio za kulturnu i umjetničku produkciju, a europski partneri su Univerzitet Nova Gorica (Slovenija), Centar za suvremenu umjetnost AcVic (Španjolska), Soro umjetnički muzej (Danska), koji svaki u svojim sredinama pokušavaju doprinijeti kvalitetnom razvoju zajednice kroz osuvremenjivanje postojećih vrijednosti i nasljeđa.

Projekt je usmjeren na pronalaženja novih metoda revitalizacije kulturnog, prirodnog i društvenog nasljeđa, razvijanje nove strategije pristupa nasljeđu, kulturnoj obnovi i očuvanju tradicionalne, posebno otočke baštine kroz participativne umjetničke forme i projekte koji promoviraju suvremeni pristup tradiciji i održivi kulturni turizam. Cilj je pridonijeti sprečavanju trenda sezonskog karaktera života otoka i monocentričnosti poslovne djelatnosti koja je usmjerena na masovni turizam koji razbija njegov duh i kulturu, kao i sprečavanje gubitka osjećaja životnosti i autentičnosti koji nastaju kao rezultat toga trenda.

Event organizira Studio Omnimedia u suradnji sa Veleučilištem Vern i pod pokroviteljstvom Grada Visa te uz potporu Ministarstva Kulture RH.

paic-project.eu

Komentiraj