foto cetkovic

Okrugli stol o rezultatima istraživanja tehničke ispravnosti gospodarskih vozila

Tema sigurnosti u prometu i tehničke ispravnosti vozila u posljednjih godinu dana sve više dobivaju na važnosti. Iz tog razloga, Fakultet strojarstva i brodogradnje uz podršku Centra za vozila Hrvatske organizira okrugli stol koji će se održati 21. studenog. Na skupuće predstaviti rezultate velikog istraživanja o tehničkoj ispravnosti gospodarskih vozila.

Cilj projekta bio je utvrditi stvarni broj tehnički neispravnih autobusa, teretnih automobila i priključnih vozila najviše dopuštene mase veće od 7 500 kg na cesti te na temelju tih rezultata donijeti znanstveno utemeljene preporuke za frekvenciju obveznih i periodičkih tehničkih pregleda. Sudionici projekta su Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet prometnih znanosti i Centar za vozila Hrvatske.

Sigurnost u cestovnom prometu iznimno je važna za širu zajednicu i izravno se ubraja u opće potrebe. Tehnička ispravnost i pouzdanost navedenih vozila od velikog je značaja, jer je riječ o gospodarskim vozilima koja su stalno prisutna na prometnicama s glavnim ciljem da prevezu što je moguće više osoba i tereta. S druge strane, ukoliko su pri tome tehnički neispravna, predstavljaju iznimno veliku opasnost po ostale sudionike u prometu, a dođe li do nesreće, ljudske žrtve i materijalne štete u pravilu su znatno veće nego u slučaju nesreća u kojima sudjeluju brojnija osobna vozila.

“Provjerom tehničke ispravnosti vozila cilj je osigurati da se vozila tijekom uporabe održavaju u sigurnom i okolišno prihvatljivom stanju. Sustav obuhvaća redovne i periodične tehničke preglede koji se provode kroz stanice za tehnički pregled vozila kao i preglede tehničke ispravnosti na cesti“, rekao je profesor Zoran Lulić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

“Tehnički pregledi vozila obavljaju se s ciljem blagovremenog utvrđivanja ili prevencije nastanka većih kvarova na vozilima, a čime se izravno pridonosi sigurnijem prometu. Rezultati ovog istraživanja svakako će biti relevantni za sve sudionike u prometu“, najavio je  Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Gospodin Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske

Komentiraj