Oko tri tisuće Marokanaca ilegalno ušlo u španjolsku enklavu Ceutu

Oko 3.000 Marokanaca ilegalno je u ponedjeljak ušlo u španjolsku enklavu Ceutu, kazao je glasnogovornik izaslanstva španjolske vlade u Ceuti, u trenutku rastućih diplomatskih tenzija između dvije zemlje.

Marokanci su stigli plivajući, a među njima je bilo i 1000 maloljetnika, kazao je glasnogovornik.
Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u priopćenju da će pojačati prisutnost sigurnosnih snaga u tom području te je navelo kako su se obje zemlje nedavno složile oko toga da će Španjolska vratiti u Maroko sve one koji pokušaju ilegalno ući u Ceutu morskim putem.
Španjolski mediji tumače masovni prelazak migranata u Ceutu kao znak da je Maroko nezadovoljan odnosom Španjolske prema Brahimu Ghaliju, čelniku Fronte Polisario, skupine koja se već desetljećima bori za neovisnost Zapadne Sahare.
Ghali je hospitaliziran u Španjolskoj, kazao je za Reuters španjolski diplomatski izvor.
O tome nema zasad nikakve potvrde službene Španjolske, no marokansko ministartsvo vanjskih poslova izdalo je u travnju priopćenje u kojem je oštrim riječim osudilo navodnu španjolsku odluku da Ghalija primi pod lažnim identitetom, a da o tome nije obavijestila Maroko. Ministarstvo je navelo da će takva španjolska odluka imati posljedice po njihove bilateralne odnose.

Komentiraj