Hrvatska
Decoration icon

Podravina

Ogromna razlika: Za kuću u Dubrovniku možete kupiti cijelo selo u drugom dijelu Hrvatske

Autor:

22.09.2022., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - Nebo iznad Straduna prilikom zalaska sunca.  Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Za jednu prodanu kuću prosječne vrijednosti na području Dubrovnika i Splita može se kupiti cijelo selo s najmanje 120 kuća na području Podravine i Prigorja. Može se to zaključiti iz pregleda tržišta nekretnina u prošloj godini koju su načinili Ministarstvo prostornog uređenja i Ekonomski institut Zagreb.

Njihovi stručnjaci analizirali su sve kupoprodajne ugovore nekretnina te došli do zanimljivih zaključaka.

Prema tim podacima, medijalna cijena kvadrata kuće na području Koprivničko-križevačke županije lani je bila najniža u državi te je iznosila tek 75 kuna. Medijan znači da je pola postignutih cijena na tržištu veće ili jednako od medijana, a pola manje ili jednako medijanu.

U sjedištu županije Koprivnici medijalna cijena kvadrata kuće iznosila je lani 333 kune. Usporedbe radi, cijena kvadrata kuće u Splitu bila je 8942 kune, a Dubrovniku čak 10.186 kuna. To je, dakle, medijan, što znači da je najmanje polovica kuća u tim gradovima prodana osjetno skuplje.

Iz tih se brojki može zaključiti da se za prodanu kuću prosječne veličine u Dubrovniku može kupiti čak 136 kuća u Podravini i Prigorju. Za kuću u Splitu pak može se kupiti 119 kuća u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Kad bi se iz tih podataka izuzela Koprivnica, medijalna cijena kvadrata kuće u Podravini i Prigorju lani je iznosila tek 43 kune po četvornome metru. To znači da se za prodanu kuću u Dubrovniku može kupiti nevjerojatnih 237 kuća iste veličine u Podravini (izuzevši Koprivnicu), piše Danica.hr.

Inače, medijalna cijena prodanih kuća u Koprivnici lani je iznosila 333 kune po kvadratu, što je čak 42 posto manje nego godinu ranije. Zato rastu cijene stanova u tom gradu: cijena kvadrata bila je prošle godine 7330 kuna, što je oko 35 posto više nego preklani.

Cijene nekretnina još će rasti? Jedna je regija posebno na meti Slovenaca i Talijana, a Hrvate će ‘kočiti’ krediti

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.