Ograničavaju se cijene nekih namirnica. Evo novih detalja

Autor:

09.06.2022., Zagreb - Ilustracija potrosacka kosarica. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek gostovala je u srijedu u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’ i komentirala aktualna politička događanja.

Ministrica je rekla da će novi set mjera Vlade biti predstavljen u četvrtak na sjednici. “Intenzivno se nekoliko dana i tjedana radi na tom paketu. Smjer intervencije je da se pomogne građanima i gospodarstvu. Brinut ćemo i nastojati pomoći onima koji su najugroženiji jer bez obzira na to što cijene rastu. ovakvi udari ne pogađaju sve isto. Jako je važno da oni koji su najsiromašniji s najmanjim primanjima imaju neke sigurnosne mjere koje će im osigurati da tako regulirane cijene ne budu preveliki udar”, rekla je.

Dodala je da se jednako treba voditi računa i o gospodarstvu. Na poseban način, ističe, gledaju se mikro i mali poduzetnici, a na poseban i oni veliki poduzetnici. “Rast ulaznih troškova generira inflaciju. Ponovo pomažući poduzetnicima, izravno pomažemo našim građanima. Paket je osmišljen da bude socijalno osjetljiv i cilja one kojima je najpotrebnija pomoć i da pomogne suzbijanju rasta cijena”, naglasila je i dodala da se razgovara da se određenim kategorijama onih nužnih namirnica ograniči cijena kako bi zaštitili sugrađane.

“Nemamo model po kojem ćemo izravno financirati. Veliki teret ići će na HEP koja je javna tvrtka. Intervenirat ćemo koliko bude potrebno. Ove intervencije su daleko od principa slobodnog tržišta, ali tako se ponaša svaka europska država, tako ćemo i mi”, rekla je za Hrvatski radio.

NinaObuljen Koržinek naglasila je da će se paket mjera odnositi na cijene električne energije i cijenu plina kao dva energenta kojima u ovom trenutku najviše raste cijena. “Postoje različiti trgovci energentima koji u ovom trenutku stvaraju velike profite. Za Hrvatsku je dobro da imamo diversificiranu proizvodnju pojedinih energenata, imamo svoje izvore plina, LNG kao garanciju, da bez obzira na cijenu nećemo imati problem s nabavkom plina”, pojasnila je.

Smatra kako je ova situacija pokazala da smo imali neke nelogičnosti u sustavu, ali dok je cijena bila donekle prihvatljiva nije se to do te mjere uočavalo. “Svi koji pružaju javnu uslugu, oni će imati poseban režim cijena. Bez obzira na to, cijene će rasti te ne treba zaboraviti da će u jednom trenutku biti potrebno i štedjeti. Moramo voditi računa u ovakvim situacijama da smanjimo potrošnju gdjegod je to moguće. Naravno da se u bolnicama, domovima za starije i školama moraju držati standardi vezano uz grijanje i hlađenje, ali svi ostali možemo se prilagoditi. S dva-tri stupnja niže, može se puno se uštedjeti”, poručila je.

Komentirajući rusku agresiju na Ukrajinu, naglasila je da je danas ugrožena Ukrajina, a sutra može biti bilo koja druga država. “Ovo su trenuci kad moramo pokazati zajedništvo. U Hrvatskoj smo prošli Domovinski rat i sve je još jako friško. Osjećamo i pokazujemo još veću empatiju od samog početka jer smo to prošli. Na europskoj razini raspravlja se o ograničenjima cijena plina i zajedničkom pristupu nabavi, sve se radi kako bismo zadržali europsko jedinstvo u ovoj krizi”, rekla je ministrica.

Na kraju je komentirala i aferu Ina. Kaže da se otpočetka pokušava nametnuti teza da je afera u Ini, afera aktualne Vlade što je apsolutno besmisleno jer to su učinili pojedinci. “Dvoje ljudi koji su to učinili su članovi naše stranke i oni su isključeni. To je kriminal pojedinaca. Bitno je da sustavi koji trebaju nadzirati i kontrolirati otpočetka mandata stalno jačaju”, zaključila je Nina Obuljen Koržinek.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.