Ognjen Kraus o zabrani ‘ZDS’: “Pitanje je samo dobre volje, ova parlamentarna većina to može izglasati”

Autor:

22.04.2020., Jasenovac - Obiljezavanje 75. obljetnice proboja posljednjih zatocenika ustaskog logora Jasenovac. Zbog pandemije koronavirusa, proboj zatocenika obiljezen je samo prigodnom ceremonijom polaganja vijenaca u Spomen podrucju Jasenovac kod spomenika "Kameni cvijet", bez svecane komemoracije. Ognjen Kraus Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus ocijenio je u utorak da u današnjoj parlamentarnoj većini nema nikoga tko bi mogao biti protiv izmjena Kaznenog zakona kojim bi se zabranila upotreba ustaškog znakovlja te da je to pitanje dobre volje.

“Mislim da postoje svi uvjeti za to, jer u sastavu onih koji podržavaju Vladu se nalaze i zastupnici manjina i oni koji su direktne žrtve NDH. Postoji još nekoliko članova vladajuće većine koji su te orijentacije i zastupanja da to potpomognemo”, izjavio je Kraus upitan je li realno da postojeća većina usvoji izmjene Kaznenog zakona.

Kazao je to nakon što je najavio da će Hrvatskom saboru biti upućen prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojim bi se zabranilo korištenje ustaškog znakovlja, među ostalim i pozdrav “Za dom spremni”, dodavši da u parlamentarnoj većini nema nijedne ekstremno desne stranke. Ocijenio je da stoga nema razloga zašto te izmjene ne bi bile izglasane.

“Smatram da danas u parlamentarnoj većini ne postoji nitko tko bi mogao biti protiv toga. Prema tome, pitanje je samo dobre volje i isto tako smatram da se parlamentarnom većinom taj zakon može izglasati”, istaknuo je.

Na prvom sastanku sa saborskim zastupnicima predstavnik HDZ-a podržao je taj prijedlog, no predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić kazao je da se “o tome još treba razgovarati”.

Kraus je rekao da prijedlog izmjena zakona sadrži zabranu ustaškog znakovlja i negiranja povijesti, odnosno žrtava NDH i logora, a prema najavi prijedlog bi u Hrvatski sabor trebao biti poslan uskoro.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.