O TVRDNJAMA JERUSALEM POSTA OGLASILA SE I PREDSJEDNICA: “Nisam to rekla”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je odbacila tvrdnje Jerusalem Posta, prema kojima je kazala da je Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja pod kontrolom militantnog islama.

Izraelski list Jerusalem Post, objavio je u utorak kako je Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u posjetu Izraelu, rekla da je BiH “vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama”. “Zemlja je pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova”, prenosi list na svojim internetskim stranicama navodnu izjavu hrvatske predsejdnice.

Tijekom današnjeg boravka u Izraelu, predsjednica je novinarima rekla kako takvo nešto ‘apsolutno nije izjavila’. “S predsjednikom Rivlinom sam razgovarala u kontekstu u kojem govorim o BiH i našim drugim susjednim državama i što sam, uostalom, rekla na pressicama prije susreta s predsjednikom Rivlinom i s Netanyahuom, a to je da naše susjedne države želim što prije vidjeti u članstvu EU. Nisam davala intervjue i nisam davala izjave novinarima, mimo tih dviju press konferencija”, kazala je predsjednica.

Upitana da komentira oštre reakcije iz BiH, temeljem napisa Jerusalem Posta, Grabar Kitarović kaže:

“To su komentari na komentare jedne novinarke… ponavljam to nisam rekla. Žestoke reakcije koje uspoređuju Hrvatsku s fašizmom u potpunosti odbacujem, to je totalni nonsens. Došlo je vrijeme da se porazmisli o odnosima RH i BiH. Upravo suprotno, u posljednje vrijeme nažalost vidimo niz koraka koje BiH poduzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni… Trebali bismo razgovar o suradnji, kako možemo jedni drugima pomoći u rješavanju problema… Hrvatska je tu i ostaje spremna pomoći svakoj susjednoj državi uključujući i BiH u procesu reformi, kako bi što prije postali članicom EU”, kazala je predjednica.

Komentiraj