ODVJETNIK PIROMANKE: “Netko drugi je potpalio požar”

Osnovna teza je da je netko drugi potpalio požar, znajući da će svi uprijeti prstom u našu branjenicu, kazao je za ŠibenikIN Zoran Mataić, odvjetnik 53-godišnjakinje optužene za podmetanje najvećeg ovogodišnjeg požara u Dubravi kod Šibenika u srpnju ove godine, prenosi N1.

Odvjetnički tim Zoran Mataić iz Slavonskog Broda i Ankica Giljanović iz Šibenika optužbu će rušiti tezama da je optužena u tom periodu bila neubrojiva te da činjenica da je snimljena kako kupuje kocke za potpalu ne dokazuje sam čin potpale požara.

“Bila je neubrojiva u ranijim postupcima pa kako to da je onda ovog ljeta bila ubrojiva? Ali neovisno o njezinoj ubrojivosti ili neubrojivosti, to što je naša branjenica kupila kocke za potpalu ne znači da je i potpalila požar. I drugi su kupili kocke, pa što, a kraju je optužena ona”, kazao je Mataić.

On dodaje da je temeljna teza obrane ta da je neka druga osoba potpalila požar, znajući da će policija uprijeti prstom u optuženu, budući da je ona još 2017. godine bila optužena za izazvanje požare u sedam navrata.

Šibenski sud tada joj je istražni zatvor zamijenio mjerom opreza liječenja na slobodi u nadležnoj zdravstvenoj situaciji.

“Jednostavno, vatru je zapalio netko drugi, znajući da će svi okriviti nju”, smatra odvjetnik Zoran Mataić.

Osim toga, Mataić smatra da je razlika od 59 sekundi od trenutka dojave požara pa do ulaska optužene na autocestu prekratka da bi bila dokazni materijal protiv nje.

“Postoji snimka njezinog ulaska na autocestu i potrebno je kvalitetnije vještačenje da se vidi kada je požar potpaljen i je li ona u tom periodu mogla doći do autoceste”, kazao je odvjetnik optužene koja se danas pred sutkinjom Općinskog suda u Šibeniku Dijanom Jakoliš izjasnila nevinom.

Optužena 53-godišnjakinja još uvijek je u istražnom zatvoru, a njezini će odvjetnici tražiti ukidanje istog čim bude zaključen dokazni postupak. Suđenje se nastavlja sutra kada će biti saslušani svjedoci optužbe, a obrana će iznijeti neke dokazne prijedloge te predložiti svoje svjedoke.

Podsjetimo, 53-godišnjakinju se tereti da je 27. srpnja oko 13.30 sati u Dubravi s ciljem izazivanja požara otvorenim plamenom zapalila raslinje uz prometnicu od Dubrave prema autocesti, a požar se uslijed jakog juga brzo proširio te zahvatio područje od zaselaka Južni Škugori, sjeverno preko Rupića, brda Krtolin do zaselaka Lugovići, Mihaljevići i Podlukovnik, ugrozivši tamošnje poljoprivredne površine i stambene objekte. U požaru je izgorjelo ukupno 900 hektara borove šume, a šteta nastala u požaru procijenjena je na 14,7 milijuna kuna.

Njezin odvjetnik Zoran Mataić javnosti je postao poznat kada je branio glumca Stojana Matavulja koji je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula Dolores Lambaša, a Ankica Giljanović u fokus medija došla je kao odvjetnica Dragana Paravinje po službenoj dužnosti. Sama je predala zahjev za razrješenjem u tom postupku.

Komentiraj