ODUSTALI OD SURADNJE! Dalibor Matanić izgubio poslove zbog uznemiravanja glumica

Autor:

27.04.2020., Zagreb - Filmski redatelj Dalibor Matanic. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Redatelju Daliboru Mataniću otkazane su brojne suradnje zbog optužbi za seksalno uznemiravanje kolegica.

“Drugi plan je odustao od suradnje s Daliborom Matanićem kada smo primili saznanja da se moguće neprimjereno ponašao prema ženama. Na prethodna dva projekta na kojima smo radili nikada nismo dobili niti informaciju niti prijavu njegovog moguće neprimjerenog ponašanja prema ženama. Naša produkcijska kuća poznata je po nultoj toleranciji prema bilo kakvom obliku uznemiravanja, nasilja ili diskriminacije u radnom okruženju, osobito prema kolegicama”, ovo je i za 24sata potvrdio Nebojša Taraba, producent s kojim je Matanić snimao seriju “Novine” prikazanu na Netflixu i “Šutnju” za HBO, a bila je najavljena i njihova suradnja na velikoj europskoj koprodukciji “Greater Adria” čije je snimanje trebalo početi ujesen.

Matanićevo ime je naprasno nestalo iz svih objava o ovim projektima, pa i sa stranice IMDb, najrelevantnijeg svjetskog izvora za sve filmske i televizijske projekte. Matanić je ugasio i svoje profile na društvenim mrežama, a Večernji list u svom broju od subote objavio da je Dalibor Matanić izgubio sve redateljske angažmane zbog optužbi za uznemiravanje glumica i žena.

‘Nametljivo i uznemiravajuće ponašanje…’

Večernji list u svom tekstu navodi da je zadnjih tjedana razgovarao s velikim brojem žrtava “Matanićevog nametljivog i uznemiravajućeg ponašanja koje su odreda ogorčene zavjetom šutnje” koji se oko svega stvarao, pogotovo od strane istaknutijih hrvatskih feministica i ženskih časopisa koji su za sve već jedno vrijeme znali. Njegovo pojavljivanje na naslovnici jednog časopisa s pjevačicom, voditeljicom i aktivisticom Idom Prester uz poruku da je “dosta šutnje o nasilju nad ženama”, piše Večernji list, mnogima je bila kap koja je prelila čašu i u svojoj su okolini sve otvorenije počele govoriti o vlastitim neugodnim iskustvima s redateljem.

“Matanića znamo kao borca za prava žena, uvijek je najglasnije osuđivao seksualne predatore i davao podršku #metoo pokretu. I u svojem radu se rado doticao tih tema. Nisam iz filmskog svijeta, ne znam detalje ovog slučaja. Ako su navodi istiniti, institucije trebaju odraditi posao do kraja. Pružam apsolutnu podršku svim žrtvama!”, rekla je za Večernji list Ida Prester, koja je i sama tek sada čula za drugu stranu života poznanika i kolege.

U svojoj komunikaciji, tvrde glumice i žene s kojima su razgovarali novinari Večernjeg lista, Matanić je posezao za “porukama seksualnog sadržaja koje je slao velikom broju žena”. Tvrdi se da je birao “uglavnom mlade glumice i suradnice”, često opravdavajući kontakte ponudama za posao, nakon čega bi ih nagovorio da pređu na platformu u kojoj je aktivirao nestajuće poruke, otežavajući bilo kakvo čuvanje dokaza. Ta platforma ima i funkciju koja pošiljatelja obavještava ako primateljica njegovih poruka snimi sliku zaslona, što ih je nekoliko pokušalo učiniti. Matanićeve reakcije na to, dodaje se, bile su bijes i tvrdnje da se samo šalio.

KAJEM SE! Dalibor Matanić: ‘Uznemiravao sam kolegice. Žao mi je, liječim se… Spreman sam snositi posljedice’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.