Održana konferencija za medije povodom otvaranja 8. Međunarodne energetske konferencije

Autor:

CROBIOM

Održana je konferencija za novinare povodom otvaranja 8. Međunarodne energetske konferencije, koja se održava 27. veljače u Gradu Zagrebu, a na kojoj će se raspraviti niz važnih tema kao i mnogobrojni izazovi koji opterećuju sektor OIE, odnosno proizvodnju i tržište biomase i drugih drvnih goriva.

Donosimo vam najzanimljivije ulomke iz objave za javnost:

Ključna pitanja odnosila su se na statističke podatke, odnosno na činjenicu da je već od početka 2016. u službenim podacima Eurostata evidentna velika promjena u statistici obnovljivih izvora energije Hrvatske od čak 10 posto, odnosno da je dostignuta razina od čak 27 posto udjela energije iz OIE, čime su postignuti energetski ciljevi do 2020., odnosno upravo razina od 27 posto, što je i EU postavila kao svoj cilj do 2030.”, istaknuo je prof. dr. Davor Škrlec, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

“Imam dojam da se svi strateški energetski projekti u javnosti vežu uz plin, stoga razumijem zabrinutost domaće industrije koja želi ulagati u proizvodnju peleta i taj ekološki proizvod potrošiti na domaćem tržištu te tako zadovoljiti uvjete iz niza EU politika, od održivog gospodarenja šumama, smanjenja emisija te snažnog utjecaja na ruralni razvoj. Ovako evidentirani pokazatelji bit će osnova za sve nove strateške dokumente, pa se postavlja pitanje kako i na koji način bi se moglo pristupiti reviziji podataka i s kakvim posljedicama. Treba i istaknuti kako Hrvatska nije jedina zemlja članica koja ima problema u provedbi politika OIE, jer su i neke druge zemlje članice također pretjerale s poticajima a treba učiti od onih drugih koji već sada razrađuju sustave poticaja za proizvodnju energije kroz male sustave, a koji još uvijek nisu rentabilni u usporedbi s fosilnim gorivima”, zaključio je zastupnik Davor Škrlec.

“Država pokazuje premalo senzibiliteta za drvnu biomasu, za energetsku učinkovitost, uporabu domaće sirovine i lokalno zapošljavanje, posebno po pitanju tzv. zelene javne nabave, gdje OIE imaju katastrofalno nisku razinu učešća. Navedimo samo primjer pravih ”ekoloških bombi u nacionalnim parkovima” gdje je na Plitvicama cijeli energetski sustav baziran na kotlovima na mazut”, dodao je Marijan Kavran, tajnik CROBIOM-a.

U Hrvatskoj je potrebno povezati više razvojnih politika, stoga i jačanje potencijala povlačenja sredstava iz Strategije pametne specijalizacije može biti osnova za povećanje korištenja OIE. Novi centri kompetencija i proaktivne tvrtke mogu znatno unaprijediti korištenje biomase i proizvodnju energije iz drva.

Zdravko Jelčić, Spin Valis d.d., predsjednik Uprave i član IO HUP-a istaknuo je kako centri kompetencija mogu biti vrlo važne poluge za jačanje konkurentnosti gospodarstva po modelu ”triple helix“, jer avangardne tvrtke u svijetu ulažu u specifična znanja, a velike kompanije redovito ulažu u obnovljivu energiju.

Tvrtka Spin Valis d.d. sve drvne otpatke koristi za proizvodnju električne i toplinske energije, a u novom pogonu za proizvodnju drvenih briketa od drvnog otpada proizvode se drvna goriva za izvoz, što je primjer tvrtke koja doprinosi učinkovitom korištenju drva kao energenta. Osim u Požegi, zamjetan je veliki interes drugih drvoprerađivačkih tvrtki za proizvodnju energije iz drva, stoga je u pogonu već preko 15 kogeneracijskih postrojenja te izgradnja i modernizacija preko 40 energetskih, odnosno toplinskih pogona u drvoprerađivačkim tvrtkama.

Uz predstavljanje najnovijih tehnologija na 8. Međunarodnoj energetskoj konferenciji, naglasak će biti na EU energetskim politikama, direktivi RED II te tržišnom položaju biomase i drvnih goriva.

Istaknuto je također kako je središnja Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM postala članica svjetske udruge za bioenergiju WBA sa sjedištem u Stockholmu”, piše u priopćenju za javnost CROBIOM-a.

Rosana Šimunović, Marijan Kavran, Davor Škrlec i Zdravko Jelčić

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.