Održana druga konferencija ‘Hrvatski dan debljine’

Hrvatski dan debljine

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini održana je druga konferencija ‘Hrvatski dan debljine’ u organizaciji Grada Zagreba, Udruge za prevenciju prekomjerne težine i Zaklade ‘Hrvatska kuća srca’.

Time je po prvi put obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini koji je Hrvatski sabor donio prošle godine na inicijativu Udruge za prevenciju prekomjerne težine.

Sonja Njunjić, predsjednica Udruge, istaknula je važnost postojanja Hrvatskog dana osviještenosti o debljini i konferencije:

“Konferencijom smo po drugi put okupili brojne stručnjake koji su govorili o važnosti uočavanja uzroka i posljedica debljine, ali i o važnosti psihološke pomoći u rješavanju problema debljine i motiviranja na stvaranje zdravih navika. Zadovoljni smo što možemo po prvi put obilježiti ovaj dan i želim ovim povodom poručiti svim sugrađanima kako je prevencija iznimno važna, a svi ju možemo jednostavno prakticirati usvajanjem odgovarajućih prehrambenih navika i tjelovježbom“.

Potaknuta podatcima o sve većem broju kardiovaskularnih bolesti uzrokovanih debljinom, Zaklada ‘Hrvatska kuća srca’ je predstavila i kalkulator kardiovaskularnog rizika koji će biti dostupan svim građanima na mrežnoj stranici: www.cuvarisrca.hr

Kalkulator je predstavila Ivana Portolan Pajić, dr. med., članica Upravnog odbora Zaklade ‘Hrvatska kuća srca’ i zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Kako je debljina, nažalost, jedan od čestih uzroka kardiovaskularnih bolesti, odlučili smo napraviti kalkulator koji otkriva kardiovaskularni rizik, a svi ga građani mogu koristiti besplatno. Osim izračuna rizika, kalkulator ima i edukativni karakter, jer već pri samom ispunjavanju građanima sugerira promjenu loših navika ili ih educira o zanimljivim činjenicama vezanim uz kardiovaskularni sustav“.

Ivana Portolan Pajic, dr. med i Sonja Njujic

Komentiraj