Održan prosvjed zbog afričke svinjske kuge: “Ako nas se bude negiralo, slijedi oluja svih oluja”

Autor:

Screenshot HRT

Širenje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj stagnira, broj oboljelih svinja pada, ali opasnost nije prošla. Najteže su pogođeni svinjogojci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dijelu poljoprivrednika isplaćena je naknada za eutanazirane svinje. Nezadovoljni reakcijom države na krizu koja prijeti opstanku te grane stočarstva, svinjogojci su organizirali prosvjed u Retkovcima kod Vinkovaca.

Od deset sati u središtu Retkovca okupljaju se uzgajivači svinja s ovoga područja, ali i oni koji nemaju svinja, nego se bave isključivo ratarstvom upravo kako bi bili podrška ovim ljudima u teškim trenucima.

Tomislav Pokrovac, jednim od organizatora, objasnio je koji su njihovi zahtjevi:

“Želimo reći da su naši zahtjevi doneseni na Stožeru za obranu hrvatskog sela 27. listopada. Naši zahtjevi se sadržavaju u četiri točke. Tražimo da se pod hitno zaustavi eutanazija zdravih svinja, pod hitno dozvoli promet i prodaja zdravih svinja, pod hitno dozvoli klanje i prerada svinjskog mesa u vlastitim dvorištima i pod hitno uključi sav oblik kategorizacije objekata u svrhu držanja svinja, jer mi ne želimo hotele za naše blago. To su naši zahtjevi.”

Pokrovac je rekao kako imaju i prijedlog mjera za Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede.

“To su prvo osigurati rasplodni materijal za sve one koji se žele nastaviti baviti svinjogojstvom. Drugo, osigurati pokretne mobilne klaonice u svim selima gdje je afrička svinjska kuga kako bi oni koji imaju zdrave svinje mogli obaviti kolinje u svojem dvorištu. Treće, dok traje zabrana uzgoja svinja osigurati svinjogojcima primjerena primanja i njihovim obiteljima te dopuniti propise vezane uz kvalitetu mesa, posebno svinjetine iz uvoza. Mislim da je ovo dovoljno i mislim da ovo ne bi trebalo biti nikakav prijepor između Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva. Ako se ovo počne rješavati, ovakvih situacija što se tiče prosvjeda neće biti”, istaknuo je Pokrovac.

U 5 do 12 simbolično su se uputili prema Vinkovcima, ondje su održali skup i još jednom ponovili sve svoje zahtjeve. Objasnio je što će ako ne dobiju nikakvu reakciju i povratne informacije od Ministarstva.

“Mi ćemo s ovim našim zahtjevima ići prema Vladi Republike Hrvatske, prema Ministarstvu poljoprivrede i tražit ćemo sastanak, ili sutra ili poslije Svih svetih. Ali želim reći, ako ne bude nikakvog pristupa, ako nas se bude negiralo, slijedi oluja svih oluja, ono što sam već najavio”, izjavio je za HRT.

EKSKLUZIVNO: Usred skandala s afričkom svinjskom kugom, Plenković potajno iz proračuna izdvojio još dva milijuna eura za Agroproteinku

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.