Odnosi Hrvatske i Albanije su vrlo dobri

Autor:

Zagreb, 11.01.2018. - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom koji boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.
Na fotografiji Ilir Meta, Kolinda Grabar-Kitarović.
foto HINA/ Ured Predsjednice RH/ es

hina

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Albanije Ilir Meta ocijenili su bilateralne odnose dviju zemalja vrlo dobrima te naveli mogućnosti za unapređenje odnosa u gospodarstvu i energetici, a predsjednica je istaknula i pitanje onečišćenja Jadranskog mora koje dolazi iz južnih država, priopćio je u četvrtak ured predsjednice.

“Uz zadovoljstvo nastavkom suradnje između dviju država na najvišoj razini, dvoje predsjednika razmotrilo je i mogućnosti za osnaživanje bilateralnih odnosa kako bi slijedili povijesno bliske veze dvaju naroda čemu uvelike pridonosi uvažena albanska zajednica u Republici Hrvatskoj” te posebno izdvojili “mogućnost veće gospodarske i suradnje u energetici”, navodi se u priopćenju o razgovoru Grabar-Kitarović s Metom, koji je u radnom posjetu Hrvatskoj.

Razgovarajući o značenju Jadranskog mora za gospodarstvo dviju zemalja, Grabar-Kitarović je istaknula pitanje onečišćenja Jadranskog mora velikim količinama plutajućeg otpada za koji je utvrđeno kako dolazi iz nekoliko južnih jadranskih država, kaže se u priopćenju te dodaje da su se sugovornici složili kako su zaštita i sprječavanje zagađenja Jadrana i priobalja od strateške važnosti za obje zemlje i da suradnji u tome može pridonijeti i novi mehanizam suradnje, Jadranska trilaterala.

Napominjući važnost nastavka proširenja Europske unije za punu konsolidaciju hrvatskog jugoistočnog susjedstva, Grabar-Kitarović je “istaknula snažnu potporu Hrvatske ulasku Albanije u EU”, a predsjednici su govoreći o predstojećem sastanku na vrhu NATO-a naznačili “iznimnu važnost vjerodostojne politike otvorenih vrata Saveza”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.