ODLUKE O FINANCIRANJU Klubtura optužila Ministarstvo da zaobilazi prijedloge kulturnog vijeća

Autor:

02.05.2024., Zagreb - Ministarstvo kulture i medija. Nina Obuljen Korzinek obratila se medijima na temu malverzacija s europskim novcem prilikom procesa obnove grada nakon potresa. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Savez udruga Klubtura iz Zagreba optužio je u utorak Ministarstvo kulture i medija da pri donošenju odluka o financiranju zaobilazi prijedloge stručnog kulturnog vijeća te smanjuje sredstva nezavisnim programima u kulturi i ugrožava njihovu održivost.

Netransparentnim postupanjem i samovoljom, Ministarstvo je učinilo sve što je moglo da se onemogući razvoj kulture, a onda i društva koje kritički propituje svijet oko sebe, rečeno je, te je ponovljen zahtjev da se davatelj financijskih sredstava zakonski obveže na obrazloženje svojih odluka, ako se ona ne poklapaju s odlukom vijeća.

Domagoj Šavor iz Saveza udruga Klubtura u Zagrebu kazao je na konferenciji za tisak da zakon formalno ne obvezuje Ministarstvo da poštuje mišljenja vijeća, ali smatra smatra da nepoštivanje odluka vijeća dovodi u pitanje legitimitet i odluke Ministarstva.

Očekivalo bi se da Ministarstvo donosi odluke na temelju prijedloga vijeća, te na temelju kriterija i uvjeta s kojima su upoznati svi prijavitelji, no zahvaljujući zahtjevu za ostvarivanje prava na pristup informacijama, koji smo podnijeli u ožujku ove godine, posve je jasno da se te odluke donose proizvoljno i da su u svojoj suštini diskriminatorne, jer uvjeti i kriteriji u praksi nisu jednaki za sve, kazao je Šavor.

Ana Kutleša iz BLOK-a u Zagrebu kazala je da su se sredstva zadnjih osam godina kontinuirano smanjivala da bi ove godine potpuno bila potpuno prekinuta, iako su troškovi produkcije svake godine sve veći.

Napomenula je da BLOK djeluje od 2001. te da je prije 20 godina dobivao godišnje od Ministarstva po 200 tisuća kuna. Prošle godine za projekt Muzej susjedstva na Trešnjevci, koji ima izrazito velik odjek, dobili smo 45 tisuća kuna (nešto manje od šest tisuća eura).

‘SUHO ZLATO’ Ministrica Nina Obuljen Koržinek dozvoljava manipulacije državnim nagradama

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.