Odluka španjolske vlade: Roditelji osuđeni za rodno nasilje ne smiju viđati malodobnu djecu

Roditeljima koji su u Španjolskoj osuđeni za rodno nasilje bit će uskraćeno pravo posjeta malodobnoj djeci, prema reformi lijevo orijentirane vlade koja je stupila na snagu u petak.

Prema izmjeni građanskog zakona, pravosuđe može oduzeti pravo posjeta ili ga odbiti ako je roditelj, koji nije staratelj, proglašen krivim za ubojstvo ili pokušaj ubojstva, napad ili zlostavljanje partnera ili djece ili ako postoje utemeljene sumnje na nasilje u obitelji ili na rodno nasilje.

U nekim slučajevima sudac može odobriti posjete ili kontakte “uzevši u obzir interes djeteta i uz procjenu odnosa između roditelja i djeteta”.

Reforma koja je stupila na snagu u petak, objavljena je početkom lipnja u službenom listu, samo nekoliko dana prije dvostrukog ubojstva djece koje je potreslo Španjolsku.

Nestanak dviju djevojčica od šest i godine dana prijavljen je 27. travnja nakon što su otišle s ocem. Tijelo jedne je pronađeno u lipnju na dnu oceana kod Kanarskih otoka u vreći s utegom.

Pravosuđe pretpostavlja da je otac, koji nije prihvaćao odvajanje od majke djevojčica, ubio kćeri kako bi bivšoj partnerici nanio najveću moguću zamislivu bol.

Španjolska je pionir u borbi protiv mačističkog nasilja i prva europska zemlja koja je 2004. usvojila zakon prema kojem je spol žrtve otežavajuća okolnost u slučaju nasilja.

Od 2000. ta zemlja službeno broji femicide i otad su 1111 ubili partneri, od kojih 33 od početka 2021.

Komentiraj