Odbor za Ustav o ‘dvostrukim kriterijima’ Reinera

Patrik Macek/PIXSELL

Jutros je, na inicijativu SDP-ovog saborskog zastupnika Saše Đujića, održana sjdnica saborskog Odbora za Ustav. Đujić smatra da je Željko Reiner, koji je predsjedavao saborskom sjednicom u utorak, prekršio Poslovnik.

Prema tvrdnjama oporbe, Reiner tijekom vođenja sjednica Sabora ima dvostruke kriterije. Jedne za zastupnike vladajućih, druge za oporbenjake. Konkretno, oporba ga optužuje da tijekom spomenute sjednice nije opominjao zastupnike HDZ-a kada bi govorili bez dopuštenja, a zastupnike oporbe jest. Najviše one SDP-a i Mosta, piše N1.

SDP-ovim zastupnicima smetaju i Reinerovi postupci sa sjednice u srijedu, koja je prekinuta nakon što je oporba zaposjela govornicu. Podsjetimo, jučerašnja sjednica prisilno je prekinuta nakon što su zastupnici oporbe okružili govornicu kako bi “zaštitili” Mostovog Miru Bulja od izbacivanja iz sabornice.

HDZ tvrdi da se Odbor danas uopće nije trebao sastati jer Đuijć nije formalno obavijestio da će tražiti mišljenje Odbora, a on kaže kako to nije mogao jer mu je bila oduzeta riječ.

Reiner je pred Odborom rekao kako “priznaje da ponekad striktno tumači Poslovnik”, a kada, kaže, pokuša ležernije, onda se žale da Poslovnik tumači preležerno. “Nikad zadovoljni. Pokušavam naći neku zlatnu sredinu, i ne reagirati na prvu loptu”, rekao je pred Odborom Reiner.

Đujić ga je upozorio da je očito počeo davati drugu opomenu (i oduzimati riječ do kraja dana) kad ga zastupnici upozore na kršenje Poslovnika. “To je problem koji postaje pravilo. Ako vas netko upozori na povredu Poslovnika… Vi na taj način uvodite strah među zastupnike da neće dizati povredu poslovnika”, rekao mu je Đujić.

“Ja nema osobnih odnosa, ali ne toleriram i neću nikad tolerirati vikanje, deranje i nepristojnost. Ja se nikad ne derem, ali vi se derete često kad ne dobijete riječ. Ne možete se tako ponašati, to nije parlametnarni način ponašanja. Sve se može reći i svako može reći, ali na način da ne napada nikoga i ne vrijeđa”, rekao je Reiner SDP-ovom Gordanu Marasu i poručio kako mu je stalo do digniteta Sabora.

Komentiraj