Odbor za poljoprivredu raspravljao o mjerama protiv afričke svinjske kuge

Autor:

22.07.2023., Zagreb - Odbor za poljoprivredu odrzao je 110. tematsku sjednicu o pojavi afrcke svinjske kuge u Hrvatskoj i mjerama koje se poduzimaju za njeno suzbijanje. Ministrica poljoprivrede Marija Vuckovic Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Odbor za poljoprivredu raspravljao je u subotu o mjerama koje se poduzimaju za suzbijanje afričke svinjske kuge pri čemi su predstavnici udruga uzgajivača svinja upozorili da “prodaja mora funkcionirati pod kontroliranim uvjetima”, a veterinari na nedostatak pomoći civilne zaštite.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da su žarište bolesti koja je potvrđena 26. lipnja Drenovci i zatim Gunja, a do danas su potvrđena 163 slučaja. “Prva naredba donesena je odmah nakon potvrde sumnje, pri čemu su se mjere počele provoditi kao i ograničenja prometa životinjama, prije nego što je sumnja potvrđena”, rekla je Vučković.

Istaknula je da je u prvim danima nakon pojave te bolesti u Županji osnovan Nacionalni krizni stožer za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge koji ovisno o stanju na terenu poduzima daljnje mjere protiv njenog daljnjeg širenja.

Kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa, te u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze aktivirani su punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za ilegalni promet.

Također, u svrhu veće efikasnosti, Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge kontinuirano se dopunjuje s novim mjerama koje se odnose na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja, uz poštivanje mjera dobrobiti životinja.

Ministrica je napomenula da su na sjednici Vlade u četvrtak imali nekoliko zaključaka iz njezine nadležnosti od kojih se dio odnosio na bolest afričke svinjske kuge, a dio na ublažavanje posljedica od elementarnih nepogoda.

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak rekao je da su ovlaštene veterinarske organizacije u suradnji s Ministarstvom osigurale dodatne timove za pomoć u provođenju mjera kolegama na područjima s ograničenjem.

Veterinari su se odazvali i došli s opremom koju su imali, ali nedostaje pomoći od civilne zaštite, vojske, ili onih koji mogu osigurati da se svinje koje su eutanazirane mogu izvesti iz dvorišta do kamiona koji ih vozi u kafileriju, rekao je Zemljak.

Jagić: prodaja mora funkcionirati pod kontroliranim uvjetima

Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Damir Jagić rekao je da “život ne smije biti prekinut i da prodaja mora funkcionirati pod kontroliranim uvjetima”.

“Svi moramo upregnuti snage, da struka zajedno sa Ministarstvom pronađe model, kako bi one životinje koje nisu bile zaražene, mogle ići u slobodnu prodaju”, istaknuo je Jagić, koji se telefonski uključio u rad sjednice.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir upozorila je da je situacija ozbiljna, te da je uz Sisačko-moslavačku županiju gdje postoje određena ograničenja zbog pojave bolesti, najteže pogođena Slavonija u kojoj se odvija glavnina proizvodnje svinjskog mesa.

Petir smatra da je važno nastaviti razgovore s klaoničarima i prerađivačima mesa kako se zdrave svinje ne bi eutanaziralo već bi išle na klanje i u preradu.

Vezao za nevrijeme koje je pogodilo Slavoniju, Petir je upozorila na težak položaj poljoprivrednika stočara, posebice proizvođača mlijeka, koji su još bez električne energije te je pozvala na otvaranje robnih rezervi i dostavu agregata tim gospodarstvima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.