Odbor američkog Zastupničkog doma tražit će optužnice protiv Trumpa zbog nemira na Kapitolu

Autor:

Colin Lloyd, Unsplash

Kongresna istraga o prošlogodišnjim neredima na Capitolu navodno će preporučiti tri kaznene prijave protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Odbor Zastupničkog doma tražit će optužbu bez presedana zbog pobune koju je podupro bivši američki predsjednik, javljaju američki mediji. Očekuje se da će objaviti svoje konačno izvješće sljedeći tjedan.

Trumpovi pristaše upali su u Kongres 6. siječnja 2021. u pokušaju da zaustave inauguraciju Joea Bidena za predsjednika.

Ministarstvo pravosuđa – koje već istražuje ulogu  Trumpa zbog njegovog udjela u nemirima – nije dužno razmatrati preporuke bilo kojeg kongresnog odbora.

Trump negira krivnju. U petak je njegov glasnogovornik, Steven Cheung, rekao u izjavi: “Odbor za događaje od 6. siječnja održao je nastupna suđenja pristašama Trumpa što je mrlja u povijesti ove zemlje.”

Odbor trebao bi održati svoj posljednji sastanak u ponedjeljak kada bi se objelodanile odluke i mogući krivični procesi.

Osim za pobunu, prema različitim medijima, vijeće će predložiti da se  Trumpa optuži za ometanje službenog postupka i zavjeru za prijevaru Sjedinjenih Država.

Očekuje se da će devet članova odobriti konačno izvješće od osam poglavlja, na temelju razgovora s više od 1000 svjedoka, i podnijeti ga Ministarstvu pravosuđa (DoJ).

Cijelo izvješće bit će javno objavljeno u srijedu, rekao je predsjednik Bennie Thompson, demokrat iz Mississippija koji je na čelu odbora.

Kalifornijska kongresnica Zoe Lofgren, još jedna članica odbora, izjavila je u da su zastupnici “bili vrlo oprezni u izradi ovih preporuka i povezivanju  s činjenicama koje smo otkrili”.

Odbor Predstavničkog doma tvrdio je da je Trump širio tvrdnje za koje je znao da su lažne, o krađi predsjedničkih izbora 2020., prije nego što je izvršio pritisak na državne dužnosnike, ministarstvo pravosuđa i vlastitog potpredsjednika da pomognu ublažiti njegov poraz. Povjerenstvo ga optužuje za poticanje pobune na Capitolu u posljednjem pokušaju da ostane na vlasti.

Ministarstvo pravosuđa već istražuje postupke tadašnjeg republikanskog predsjednika u vezi s nemirima, piše BBC.

Sedam dana nakon napada na Kongres, Zastupnički dom je po drugi put opozvao Trumpa na temelju poticanja pobune.

Trumpa, koji je jedini predsjednik koji je opozvan dva puta, oslobodio je američki Senat.

Prošlog mjeseca, državni odvjetnik Merrick Garland imenovao je bivšeg tužitelja za ratne zločine da odluči treba li gospodina Trumpa kazneno goniti.

Jack Smith ima zadatak utvrditi treba li se predsjedničkom kandidatu 2024. suditi za loše rukovanje povjerljivim dosjeima koji su pronađeni tijekom FBI-eve pretrage imanja g. Trumpa na Floridi u kolovozu ili za poticanje nasilne mafije 6. siječnja 2021

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.