Od ponedjeljka nova pravila za okupljanja više od sto ljudi

Od ponedjeljka, 13. srpnja, vrijedit će nove mjere za okupljanja s više od sto sudionika, a njihov detaljni opis objavili su danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Nacionalni stožer civilne zaštite.

Organizatori takvog okupljanja obvezni su o okupljanju obavijestiti nadležnu službu civilne zaštite najkasnije dva dana prije početka, osim ako su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju. Trebaju voditi i pisanu evidenciju sudionika te je čuvati najmanje dva tjedna.

Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su se pridržavati protuepidemijskih mjera, a ako se utvrdi da je netko od sudionika zaražen, organizator o tome treba odmah obavijestiti civilnu zaštitu.

HZJZ preporuča da se na okupljanja veća od sto ljudi “ne pozivaju osobe starije životne dobi ili oboljele od kroničnih bolesti”.

Sjedeća mjesta treba unaprijed označiti i međusobno ih udaljiti najmanje 1,5 metar. Ne treba se grupirati, a za isti stol najbolje je smjestiti ljude iz istog kućanstva. Cijelo vrijeme okupljanja razmak treba biti najmanje metar i pol.

Sudionici se trebaju upisati u evidenciju, čime jamče da su zdravi i da nisu imali kontakd sa zaraženima, te dezinficirati ruke i izmjeriti temperaturu.

Na okupljanju ne smije sudjelovati osoba ako ima ukućana koji je u samoizolaciji ili je bila u kontktu s oboljelima, ili se loše osjeća.

Hranu i piće treba služiti po gostu u osobnim porcijama, a prozračivati otvaranjem prozora, umjesto ventilacijom.

Površine koje se često dodiruju treba često dezinficirati, kao i ruke, stoji u preporukama za okupljanja više od sto sudionika.

Komentiraj