Od danas na hrvatskim cestama obavezna zimska oprema

Od danas je na hrvatskim cestama obavezna zimska oprema. Zimske gume automobili moraju imati do 15. travnja iduće godine, stoji u Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Odluka se odnosi na na ukupno 839,2 kilometara autocesta i 1523,3 kilometara državnih i županijskih cesta te 68,1 kilometar državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Zimska je oprema obavezna za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, a to uključuje poledicu i snijeg. Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Prema Zakonu o sigurnosti na cestama, zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako policija na cesti zatekne vozilo bez zimske opreme, u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, vozaču može narediti da zaustavi vozilo, nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Kaznom od 5000 do 15.000 kuna policija će kažnjavati pravnu ili fizičku osobu ”ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1500 do 5000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave”, stoji u Zakonu. Za vozače koji upravljaju vozilom bez propisane zimske opreme kazne se kreću od 1000 kuna.

Propisana sankcija za nekorištenje zimske opreme je 700 kuna i tu je mogućnost isključenja vozila iz prometa ukoliko ono ne ispunjava uvjete za daljnje sudjelovanje u prometu.

Komentiraj