Od čipke, preko zelja i vrganja do baroknih večeri: Evo što donosi rujan u Varaždinkoj županiji

Autor:

TZG Varazdin, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, Press

Varaždinska županija ovog rujna nudi bogate kulturne, gastronomske i tradicionalne manifestacije. U nastavku donosimo što sve čeka posjetitelje ovog kraja:

MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE U LEPOGLAVI, 15. – 17. 9. 2023. Lepoglava

Međunarodni festival Čipke u Lepoglavi najveći je takav festival na prostoru Europe. Posjetitelji imaju priliku vidjeti pravo umijeće lepoglavskih i čipkarica iz ostalih dijelova hrvatske i svijeta.

Uz izložbe čipki iz svih čipkarskih centara Hrvatske te inozemnih izlagača, posjetitelji će moći uživati i u brojnim kulturnim, glazbenim, gastronomskim i drugim događanjima koje uz domaćina priprema i zemlja partner festivala – Republika Slovenija. Između ostalog, posjetitelji će moći uživati u koncertu slovenskog glazbenika Zorana Predina, ali i drugih izvođača koji će za vrijeme trajanja festivala nastupiti u Lepoglavi.

Većina događanja odvijat će se u festivalskom šatoru dok će se izložbe moći razgledati u prostoru pavlinskog samostana gdje će vizualno atraktivno biti predstavljena lepoglavska čipka i njeni detalji.

Od 2009. godine lepoglavska je čipka uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Press

DANI VRGANJA I CRNOG TARTUFA U PAKI, 16. – 17. 9. 2023., Paka

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki nude razne aktivnosti od edukacije do rekreacije, uz uživanje u prirodi, branju gljiva, te lova na crni tartuf.

Prije nekoliko godina počeo je i lov na crne tartufe, nakon što je primijećeno da tartufi postoje i u tom kraju. Za razliku od bijelog, crni tartuf ima nešto manju vrijednost, ali i on se puno koristi u gastronomiji i zanimljiv je za prezentaciju. Pokazno traženje tartufa koje se organizira u Paki uvijek izaziva velik interes, priprema se tematska hrana, jedan dan vrganji, drugi dan tartufi.

“Naši stari bili su poprilično vezani za šume iz kojih su vukli sve što im je bilo potrebno, od ogrjeva do šumskih plodova. Ovo je isto tako i prilika da se prisjetimo na koji su način su se naši preci odnosili prema šumama. Prilika je to i za okupljanje i prezentaciju naših vrijednih OPG-ova i njihovih proizvoda”, izjavio je prošle godine na manifestaciji

Press

ZELJARIJADA, 22. – 24. 9. 2023., Vidovec

Zeljarijada je gastronomska i zabavna manifestacija posvećena autohtonom proizvodu vidovečkog kraja – varaždinskom zelju, a još od 1997. godine već tradicionalno se održava u mjesecu rujnu.

Riječ je o tradicionalnoj kulturno-gospodarskoj manifestaciji posvećenoj Varaždinskom zelju. Prošlih je godina najveća atrakcija bila megasarma, koja je znala biti duža od 1.500 metara.

“Promocijom Varaždinskog zelja došli smo i do europske zaštite. Vidovec je, zapravo, i europske prijestolnica zelja, poznati smo kao “zeljari” i izuzetno nam je važan taj proizvod koji je odškolovao generacije i generacije Vidovčana, jer poljoprivreda je osnovna djelatnost u našoj općini”, poručio je lani načelnik općine Vidovec Bruno Hranić.

“Varaždinsko zelje je specifično jer ima plosnatu glavicu, čvrsto zbijenu, i ima jako tanak list. Ima i specifičnu žutu boju kad se nakiseli, ali i drugačiji okus od drugih vrsta zelja – okus mu je “hrenasti”. Zbog svih tih karakteristika ga domaćice vole, a najviše zbog toga što se lako savija i radi sarma”, istaknula je čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja Marija Cafuk.

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI, 22. 9. – 4. 10. 2023., Varaždin

Hrvatska prijestolnica baroka – grad Varaždin, već je 53 godine odredište brojnih ljubitelja klasične glazbe. Krajem rujna ovdje se održava jedan od najeminentnijih festivala barokne glazbe u svijetu – Varaždinske barokne večeri.

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina.

Unatrag nekoliko godina festival svake godine ima zemlju partnera, a ove godine to je Švicarska.

TZG Varazdin

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.