Od 2018, policija prijavila 57 osumnjičenih za 89 ratnih zločina

Tijekom 2018. i 2019. godine, Radna skupina MUP-a za istraživanje ratnih zločina kazneno je prijavila 49 osoba zbog sumnje da su počinili 53 ratna zočina na štetu 352 oštećenika, a u prvih devet mjeseci ove godine protiv osam počinitelja podneseno je šest kaznenih prijava zbog sudjelovanja u 36 kaznenih djela ratnog zločina, objavila je policija.

“Istraživanje raznih zločina prioritet je rada Ravnateljstva policije”, tvrde u MUP-u, i podsjećaju da je Radna skupina za istraživanje ratnih zločina, osnovana 2018. Odlukom glavnog ravnatelja policije, “vrlo brzo pokazala rezultate u složenom kriminalističkom istraživanju ratnog zločina počinjenog na i oko poljoprivrednog dobra Ovčara u mjesecu studenom 1991. godine i kasnije tijekom opsade grada Vukovara, a osobito po privremenoj okupaciji grada od strane postrojbi JNA, Teritorijalne obrane pobunjenih domaćih Srba te srpskih paravojnih i dobrovoljačkih jedinica”.

Sva kaznena djela za koja su od 2018. podnesene spomenute kaznene prijave počinjena su u Domovinskom ratu. Osim zločina na Ovčari, kaznenim prijavama obuhvaćeni su ratni zločini na području općine Cetingrad, radi prekomjernog granatiranja Šibenika te mjesta Vodice, Zaton i Rasline, ratnog zločina u Mekim Docima na području Općine Obrovac na štetu 67 osoba, priopćila je policija.

 

Komentiraj