OBULJEN KORŽINEK: “Zakon o obnovi Zagreba u prvom redu zbog građana”

Zakon o obnovi grada Zagreba i okolice donosimo prije svega zbog građana, da se pokrene organizirana obnova višestambenih zgrada, kazala je za Dnevnik HTV-a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Želimo pravičan zakon koji će pomoći onima kojima je pomoć potrebna, kazala je navodeći da će građani koji su započeli obnovu moći dobiti povrat troškova, pod uvjetima određenima zakonom.

Kazala je kako je javni interes “ojačanje i statička obnova, da zgrade postanu sigurne”, i to će država sufinancirati. U to ne ulazi unutarnje uređenje zgrada i stanova.

Kazala je kako je udio javnih zgrada u ukupnom broju potresom oštećenih objekata “tek nekoliko postotaka”, ali će troškovi tih velikih objekata, poput zagrebačke katedrale ili zgrada koje su kulturna dobra, vjerojatno biti najskuplji.

Novac će se namaknuti iz različitih izvora: prvi je novac žurno odvojen iz proračuna, paralelno je organiziran prvi zajam od Svjetske banke za obnovu bolnica i škola, a stigao je i prvi avans Europskoga fonda solidarnosti.

Ministrica je dodala kako u listopadu ili studenome Vlada očekuje cjeloviti iznos od oko petsto milijuna eura iz EFS-a, a dizat će i kredite, kao što očekuje i dodatni novac iz EU. “Interes nam je obnoviti Zagreb tako da bude energetski učinkovit i protupotresno siguran. Naći ćemo načina da dio te obnove financiramo europskim novcem”, kazala je Obuljen Koržinek, koja kaže da bi financijska konstrukcija obnove trebala biti dovršena do kraja godine. Prioriteti obnove će biti i škole, bolnice i objekti koje je potres učinio opasnima.

Vlada je otvorena prijedlozima struke, zainteresiranih sudionika i opozicije u Saboru, kaže. “Najveći dio prijedloga već smo uvažili, a otvoreni smo za njih i u drugom čitanju u Saboru. No, mislimo da sa sadašnjim prijeldogom nudimo cjelovit zakon koji reflektira sve dosadašnje prijedloge”.

Sukladno prijedlogu, Vlada će osnovati Fond za obnovu. Učinit će to u suradnji s gradom Zagrebom i dvije zainteresirane županije. “Važno je da fond bude operativno tijelo koje će surađivati sa svim vladinim resorima ali i s gradovima, koji su nositelji prostornoplanskog planiranja”.

 

Komentiraj