Obuljen-Koržinek: Presudno je plasiranje isključivo provjerenih informacija

Ovih dana javnost mogu umiriti jedino točne i precizne informacije, a kao što smo već izvještavali netočnih informacija nažalost ne nedostaje. Cijeli državni upozorava na tu činjenicu, a pridružila se i  ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek koja je pozvala građane da prate medije te da se informiraju tamo gdje se dijele provjerene informacije, što jamči urednička odgovornost.

“Građanima upućujemo poruku da se informiraju putem medija, da nikako ne dijele neprovjerene informacije i lažne vijesti koje se dijele putem društvenih mreža”, rekla je ministrica kulture nakon sastanka Stožera civilne zaštite vezan uz potres u Zagrebu te epidemiju koronavirusa.

Presudno je plasiranje isključivo provjerenih informacija

Podsjetila je da je Vijeće za elektroničke medije u prethodnim danima uputilo niz preporuka te da će to činiti i dalje.

“Urednička odgovornost u medijima je ona koja nam garantira da do nas dolaze zaista provjerene informacije, to je u ovim trenucima najvažnije”, istaknula je Obuljen-Koržinek.

Širenje neprovjerenih ili lažnih informacija nije samo neetično, nemoralno i štetno, nego i protuzakonito, rekla je.

“Naravno, svi za koje se utvrdi da to rade snosit će odgovornost i po prekršajnom i po kaznenom zakonu, ali u ovom je trenutku najvažnije sve naše građane pozvati da slušaju i prate medije te da se informiraju tamo gdje se dijele provjerene informacije”, poručila je ministrica kulture.

Zahvalila je svim medijima na profesionalnom izvještavanju istaknuvši kako misli da su svi “doista na visini zadatka”.

Komentiraj