Obnova flote: Croatia Airlines potpisala čvrstu narudžbu za šest putničkih zrakoplova Airbus A220

Autor:

Croatia Airlines

Croatia Airlines, hrvatski nacionalni prijevoznik sa sjedištem u Zagrebu, potpisala je čvrstu narudžbu za šest putničkih zrakoplova A220-300. Croatia Airlines planira unajmiti dodatnih devet A220, čime će ukupan broj zrakoplova ovoga tipa u njezinoj floti porasti na 15.

Tip putničkog zrakoplova A220 zamijenit će dosadašnju generaciju zrakoplova u floti ove kompanije, što će dovesti do reduciranja operativnih troškova kao i zaštite okoliša uz povećanje konkurentnosti, a sve uz pružanje neusporedive udobnosti za putnike.

“Današnje potpisivanje ugovora o kupnji modernih zrakoplova Airbus vrlo je poseban trenutak za sve nas u Croatia Airlinesu. Obilježava početak novog razdoblja u zrakoplovstvu, novog razdoblja u životu Croatia Airlinesa, novog razdoblja za naše putnike i novog razdoblja hrvatskog turizma i gospodarstva u cjelini”, kazao je Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

“Zadovoljstvo nam je dodati Croatia Airlines kao novog kupca našeg A220. Ovaj putnički zrakoplov idealno odgovara potrebama Hrvatske u kontekstu zrakoplovne industrije, pružajući operativnu fleksibilnost i učinkovitost koja omogućuje zrakoplovnom prijevozniku ostvariti svoje ambicije regionalne i međunarodne povezanosti bez kompromisa u bilo kojem drugom aspektu, bilo udobnosti putnika ili trošku ukupnog putovanja, promatrano po putničkom sjedalu”,  kazao je Christian Scherer, direktor komercijalnih i međunarodnih poslova tvrtke Airbus.

Putnički zrakoplov A220 nastao je kao potpuno novi dizajn i jedini zrakoplov posebnoprojektiran za tržišni segment koji uključuje putničke zrakoplove od 100 do 150 sjedala. Ovaj zrakoplov uključuje najnovija dostignuća i standarde kada je u pitanju aerodinamika, napredne materijale i motore posljednje generacije (tzv. GTF – Geared Turbofan) koje proizvodi tvrtka Pratt & Whitney. A220 emitira 50% manje vanjske buke, troši do 25% manje goriva i ugljičnog dioksida (CO2) mjereno po putničkom sjedalu u usporedbi s putničkim zrakoplovima prethodne generacije. Ovaj zrakoplov također emitira oko 50% manje dušikovih oksida (NOx) nego što zahtijevaju industrijski standardi.

Airbus i Croatia Airlines veže dugogodišnje partnerstvo koje traje već 25 godina, od kada je ovaj prijevoznik korisnik Airbusovih putničkih zrakoplova. Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik danas upravlja sa sedam uskotrupnih zrakoplova Airbus iz obitelji A320 (pet A319 i dva A320).

Sa trenutno više od 230 isporučenih zrakoplova A220 koji lete u 16 zračnih kompanija na četiri kontinenta, ovaj je zrakoplov optimalan kako za regionalna tako i za dulja odredišta, čime će Croatia Airlines dati dodatni doprinos razvoju turizma u regiji, uz fleksibilnost u pogledu flote optimalne brojnosti.

Do danas je više od 70 milijuna putnika uživalo u putovanju zrakoplovom A220. Flota ovoga tipa trenutno leti diljem svijeta na 800 ruta i do 325 odredišta. Do kraja listopada 2022. oko 30 kupaca naručilo je 780+ zrakoplova A220 – praktičan dokaz proboja ovog tipa u segment tržišta manjih uskotrupnih putničkih zrakoplova.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.