OBJAVLJUJEMO EKSKLUZIVNU AUDIOSNIMKU koja dokazuje bliske veze Jakova Suraća i Božidara Kalmete

Autor:

05.03.2011. Zadar - 1. HNL, 20. kolo, NK Zadar - HNK Hajduk. Igor Stimac i Jakov Surac
Photo: Filip Brala/PIXSELL

Na suđenju za fizički napad na novinara Hrvoja Bajla Jakov Surać je svjedočio da ne poznaje Božidara Kalmetu, ali na tonskom zapisu koji objavljujemo Surać kaže da mu je ‘Božidar Kalmeta u oči rekao da NK Zadar neće ići u stečaj’

Jakov Surać, bivši nogometaš, a zatim i predsjednik Nadzornog odbora Nogometnog kluba Zadar, nije govorio istinu prilikom iznošenja svoje obrane na Općinskom sudu u Zadru, na kojem mu se sudi za premlaćivanje Hrvoja Bajla, vlasnika portala Zadar News i suradnika tjednika Nacional. Na ročištu održanom 14. veljače ove godine Surać je na direktno pitanje o svojim vezama s nekadašnjim gradonačelnikom Zadra i jednim od najmoćnijih HDZ-ovaca Božidarom Kalmetom naglasio da s njim nikada nije imao osobni kontakt i da za njega zna iz medija. Točnije, Surać je na pitanje koje mu je Hrvoje Bajlo postavio o vezama s Božidarom Kalmetom i njegovim bivšim državnim tajnikom Zdravkom Livakovićem odgovorio: „Kada sam prije u svojoj obrani spominjao da ne poznajem Kalmetu i Livakovića, mislio sam da ja znam za njih jer su javne ličnosti, ali se ne družim s njima, dakle pijem kavu ili slično“. 

Međutim, audiosnimka koja je u posjedu Nacionala pokazuje da je Surać pred sutkinjom Mitrom Meštrović iznio neistine. 

 

Osoba koja ju je Nacionalu dostavila tvrdi da je audiosnimka nastala nekoliko dana nakon što je Surać imenovan predsjednikom Nadzornog odbora Nogometnog kluba Zadar, u veljači 2015. godine. Surać je na to mjesto imenovan nakon što je ostavku dao Ivan Anić, za kojeg je Surać kasnije u medijima tvrdio da ga je i predložio na to mjesto kao bivšeg kapetana kluba, iako se već tada nagađalo da je Surać šef NO-a NK Zadar postao zbog dobrih odnosa s Kalmetom i Renom Sinovčićem. No Surać je uvijek demantirao bilo kakvu povezanost s Kalmetom te je često ponavljao ono što je izrekao i u sudnici zadarskog suda, da Kalmetu ne poznaje i da s njim nikada nije bio u kontaktu. Međutim, audiosnimka u posjedu Nacionala ga demantira. Na sastanku održanom nekoliko dana nakon imenovanja, a na kojem se raspravljalo o sudbini NK Zadar, odnosno o potencijalnom stečaju kluba Surać je vrlo jasno rekao sljedeće: „NK Zadar neće ići u stečaj. Imenom i prezimenom mi je to rekao Božidar Kalmeta u oči“.

Dakle, ne samo da je Surać poznavao Kalmetu, već je s njim i razgovarao o budućnosti NK Zadar, što je potpuno suprotno onome što je Surać u svom iskazu na sudu rekao na pitanje koje mu je postavio Hrvoje Bajlo o njegovim vezama s Kalmetom, što je vidljivo i iz zapisnika s ročišta održanog 14. veljače. Odgovor na to pitanje je glasio: „S  Kalmetom nikada nisam vodio privatne razgovore“. U slučaju da je Kalmeta doista razgovarao sa Suraćem, osim što pokazuje da je Surać na sudu govorio neistinu, to pokazuje i da je Kalmeta direktno odlučivao o sudbini NK Zadar pa je teško povjerovati da bi netko postao predsjednikom Nadzornog odbora bez njegova znanja, što je Surać tvrdio. Zvučni zapis dodatno kompromitira Suraćevu obranu na suđenju za fizički napad na novinara Hrvoja Bajla jer se kao glavni motiv napada na zadarskog novinara navodi njegovo pisanje o poslovima Božidara Kalmete i Zdravka Livakovića. Naime, Bajlo tvrdi da mu je prilikom fizičkog napada Surać rekao: „Samo ti piši o Kalmeti i Livakoviću i svima nama pa ćeš vidjeti“. Surać je u svojoj obrani tvrdio da nije bio upoznat s radom zadarskog novinara i da to nije mogao biti motiv za navodni napad. Nakon što je u lipnju prošle godine priveden zbog napada, Surać je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju čak i kazao da nema nikakvih poslovnih veza s Livakovićem, ali se i to poslije pokazalo netočnim jer su Surać i njegov partner Tomislav Rogić uložili oko deset milijuna kuna u izgradnju luksuzne dvorane za vjenčanja, na kojoj je bila angažirana Livakovićeva tvrtka D&Z. Kasnije je Surać priznao da je bio u poslovnim odnosima s Livakovićem i rekao da su „nekoliko puta telefonski razgovarali“. 

Nacional je stupio u kontakt sa Suraćem kako bismo još jednom potvrdili stoji li i dalje iza svog svjedočenja na sudu, ali je on u kratkoj SMS poruci rekao da dok traje suđenje ne želi davati nikakve informacije koje se tiču ovog slučaja.

Božidar Kalmeta

No veze s Kalmetom i Livakovićem nisu jedine nedosljednosti u Suraćevoj obrani. Naime, on je već nekoliko puta mijenjao svoj iskaz kada je riječ o fizičkom napadu na Hrvoja Bajla te je ispričao nekoliko verzija tog događaja. Posljednju je ispričao na ročištu održanom 14. veljače, a ta se verzija poprilično razlikuje od one koju je ispričao na policiji neposredno nakon napada kao i od one koju je ispričao pred Općinskim državnim odvjetništvom. Na prvom ispitivanju Surać je naveo kako je Bajlo taj koji je na njega nasrnuo, nakon čega mu je on zadao udarac u glavu i time ga srušio na pod. U drugom iskazu ostao je pri tvrdnjama da ga je Bajlo napao, ali je izmijenio okolnosti pada uslijed kojeg je zadobio tešku tjelesnu ozljedu, prijelom kosti lakta: „Ubrzano se kretao unatraške i pokušao izvaditi mobitel kako bi me snimio, on to tako radi. Zapeo je na toj neravnoj cesti uz šaht i pao na ruku koja mu je ostala u džepu. Pokušao sam mu pomoći, a on me udario nogom u trbuh.“

Treću verziju Surać je ispričao na ročištu pred sutkinjom Mitrom Meštrović, a ta je verzija ponovno drugačija od one koju je rekao Državnom odvjetništvu. Surać sada tvrdi da se na podu nije našao samo Bajlo, nego da je na njemu i on završio: „Nazvao me krkanom i nepismenom seljačinom. Kad sam izašao vidjeti što želi, on se već našao pred mojim vratima i pokušao me udariti šakom u lice. Ja sam se izmaknuo pa me samo okrznuo, nakon čega me udario šakom u bedra. Vidite da je veći od mene. Udario sam ga otvorenom rukom u lice, došlo je do hvatanja i obojica smo pali na pod. Nije bilo prostora za daljnje udaranje. Pitao sam ga ‘je li ovo bilo potrebno?’ jer nisam vidio razlog ovom događaju koji ne bih ni nazvao pravom tučnjavom. To je trajalo svega 10-15 sekundi. Žao mi je što je do toga došlo, on nikad nije pisao ništa protiv mene i nisam imao razlog da ga napadnem“.

Zanimljivo je i to da je Surać u svojoj obrani optužio zadarskog novinara da je od njega tražio 20 tisuća eura kako bi pisao pozitivno o njemu i NK Zadar, ali za to nije pružio nijedan dokaz niti je navodnu ucjenu prijavio policiji.

Osim toga, nekadašnji prvotimac, kapetan, trener i predsjednik Nadzornog odbora NK Zadar je još jednom, iznoseći svoju obranu, iznio tvrdnju da se “nikada nije bavio politikom“, na što ga je odvjetnica Hrvoja Bajle Dalija Orešković podsjetila da se na lokalnim izborima 2013. nalazio na listi kontroverznog lokalnog poduzetnika Rene Sinovčića. Surać je odgovorio da je na toj listi bilo puno sportaša i da je on bio rangiran na 24. mjestu.

Surać se u politici aktivirao u trenutku kada Sinovčić nije bio u dobrim odnosima s HDZ-om, no odnosi tih dviju strana kroz godine i desetljeća varirali su u oba ekstrema i prije i poslije tih izbora. Suraća sa Sinovčićem, koji ima niz kaznenih prijava i optužnica, veže bliska suradnja upravo u Nogometnom klubu Zadar, gdje je bio jedan od igrača na čije su se ime isplaćivale milijunske “pozajmice”, zahvaljujući kojima je Sinovčić naknadno pokušao kupiti klub. Poznat je i kao jedan sudionika afere Offside, kada je nekoliko desetaka nogometaša privedeno zbog namještanja utakmica i klađenja na njihove ishode, no na koncu protiv Suraća nisu pronađeni dovoljni dokazi i optužnica nije podnesena.

U Zadru, gradu koji od osamostaljenja Hrvatske nikada nije promijenio stranku na vlasti i u kojemu svi glavni politički, interesni i novčani tijekovi prolaze kroz sjedište lokalnog HDZ-a, najveća moć pripisuje se neuništivom Božidaru Kalmeti, no poznavatelji prilika upozoravaju na to da konkretne uzde u rukama drži njegov bliski suradnik i nekadašnji državni tajnik za ceste Zdravko Livaković. Bez njegova blagoslova, tvrdi se, malo koja tvrtka u lokalnim okvirima uspijeva dobiti ozbiljan posao, a slična praksa ustanovljena je i na državnoj razini kada je zadarskim HDZ-ovcima povjereno vođenje kompletnog cestarskog i prometnog sektora u doba vladavine Ive Sanadera. Koliko god se Surać trudio demantirati ikakvu povezanost s Božidarom Kalmetom i njegovim dugogodišnjim bliskim suradnikom Livakovićem, zvučni zapis pokazuje ne samo da je Surać poznavao Kalmetu, već je s njim i razgovarao te se na Kalmetino ime pozivao na poslovnim sastancima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.