Objavljeni detalji novih mjera u Zagrebu

Zagrebački stožer civilne zaštite u utorak je, na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a uz suglasnost gradonačelnika Milana Bandića, donio program mjera.

Te su mjere:

 • Obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima (u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja).
 • Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra.
 • Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite.
 • Povećanje broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć s obzirom na kapacitete Zagrebačkog električnog tramvaja.
  ojačanje mjera nadzora na neformalnim okupljanjima u gradu Zagrebu, (ispred HNK, ispred ugostiteljskih objekata, u studentskim naseljima i drugdje).
 • Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera.
 • U domovima za stare i nemoćne kojima je vlasnik Grad Zagreba, gdje god je moguće, organizirati smjenski rad.

Također, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar predlaže privremenu izmjenu primjene Uputa za sprečavanje i suzbijanje epidemije covid-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, i to za sve pružatelje socijalne usluge smještaja za starije i teško bolesne odrasle osobe sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi izuzev udomiteljskih obitelji, za područje Grada Zagreba.

Od 14. do 28. listopada za područje Grada Zagreba:

 • Obustavljaju se posjeti korisnicima.
 • Obustavlja se izlazak korisnika izvan prostora pružatelja usluge smještaja (uključuje povremene svakodnevne, jednodnevne odlaske u obitelj, na izlete i sl.).
 • Omogućava se odlazak u obitelj duže od 5 dana uz obvezu dostavu negativnog nalaza na SARS-CoV-2 te obveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana po povratku kod pružatelja usluge.
 • Omogućava se izlazak korisnika u vanjski prostor pružatelja usluge (okućnica, terasa i sl.) uz obvezno nošenje maski za lice te pridržavanja fizičke distance (1,5 m).
 • Ograničava se rad ugostiteljskih objekata isključivo za korisnike i zaposlenike pružatelja socijalne usluge, ukoliko se ugostiteljska usluga pruža u prostoru koji nema zasebni ulaz.
 • Omogućava se rad ostalim zakupnicima prostora kod pružatelja usluge s obvezom organizacije rada na način da se odredi vrijeme kada su usluge dostupne isključivo korisnicima smještaja uz obveznu prethodnu dezinfekciju prostora i opreme.

Inače, u Zagrebu je u utorak evodentirano 84 novooboljelih od koronavirusa. U NZJZ dr. Andrija Štampar provedeno je 1139 testiranja. Za 748 osoba izrečena je mjera samoizolacije, izvijestili su danas predstavnici gradskog stožera civilne zaštite.

Od novozaraženih 31 je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 34 su osobe kontakti pozitivnih osoba, kod dvije je osobe moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a osam osoba su strani državljani. Kod jedne je osobe moguća izloženost tijekom izlaska, kod dvije je moguća izloženost na godišnjem odmoru, a kod jedne je osobe moguća izloženost tijekom hospitalizacije. Obrada za pet osoba je još u tijeku (od toga je jedna osoba strani državljanin).

Također, nije bilo pozitivnih korisnika niti djelatnika domova za starije osobe na području grada Zagreba, no tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod pet učenika osnovnih škola te šest učenika srednjih škola i jednog njegovatelja. Mjera samoizolacije određena je za 103 učenika osnovnih te za 145 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalazi 27 osoba. U Zagrebu je 935 aktivnih slučajeva, a 4189 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Komentiraj