Objavljen poziv za pomoć u sanaciji nakon potresa

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je u utorak javni poziv za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

Kako su naglasili u priopćenju, prijave će se primati putem sustava e-Građani od 10. lipnja do 31. listopada 2020. godine. Ministarstvo će osigurati 12 tisuća kuna za sanaciju dimnjaka, popravak zabatnog zida i nužnu privremenu zaštitu zgrade, a Fond za zaštitu okoliša sufinancirat će nove dimnjake do 8000 kn.

Podnositelji prijava su vlasnici i suvlasnici zgrada, a prijavu u njihovo ime mogu podnijeti upravitelji zgrada, predstavnici suvlasnika za višestambene i poslovno-stambene zgrade, vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća.

“Pomoći ćemo svakom kućanstvu s iznosom do 20 tisuća kuna, ali to je samo početak jer mnogi domovi pretrpjeli su značajno veća oštećenja. Čeka nas kompletna, dugotrajna i temeljita obnova Zagreba, a s ovim hitnim mjerama idemo kako bismo pomogli ljudima da imaju toplu vodu, a i grijanje”, kazao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Radi se o pomoći do 20 tisuća kuna pomoći za svako kućanstvo, a spomenuti iznos namijenjen je za pomoć za hitne financiranje sanacije dimnjaka, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu, ugroziti život ili zdravlje ljudi. Iz Ministarstva graditeljstva osigurat će se 12 tisuća kuna po kućanstvu za spomenute sanacije, dok će se ostatak osigurati u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će sufinancirati nove kondenzacijske bojlere s 80 posto od ukupnog iznosa, odnosno do iznosa od 8000 kuna. Za kupnju bojlera poziv raspisuje Fond.

Komentiraj