Objavljen kontroverzni mail s uputama za ponašanje prema migrantima: “Treba paziti na skrivene kamere”

Autor:

23.03.2021., Maljevac - Reportaza iz Maljevca i opcine Cetingrad gdje je migrantska ruta kojom prelaze migranti iz BIH u Republiku Hrvatsku."nPhoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nehumano postupanje granične policije prema migrantima u lipnju prošle godine šokiralo je Hrvatsku, ali i svijet, nakon što su u javnost dospjele snimke koje prikazuju kako pripadnici interventne policije PU istarske tuku migrante.

A sada je objavljen kontroverzni mail u kojem stoje “Obveze i smjernice” o postupanju policije prema migrantima. Navodno ga je 15. listopada prošle godine podređenima poslao Zlatko Čačić, zamjenik zapovjednika Postaje granične policije Bajakovo. Iz “smjernica” se moće iščitati kako su policajci jasno dobili naputak da ilegalne migrante tjeraju preko granice.

Policajci koji su tukli migrante vraćeni su na posao: Kažnjeni samo jer su naopako nosili uniforme!?

Index je objavio, citirajući neimenovani izvor, kako je upravo to praksa na Bajakovu, tj. da se na tamo dovoze migranti zatečeni u zoni nadležnosti drugih policijskih postaja i potom upućuju prema Srbiji. Na tom dijelu državne granice je, naime, prema riječima našeg izvora, zbog konfiguracije terena ljude lako otjerati u susjednu državu.

Riječ je o nasilnoj deportaciji, takozvanom pushbacku. Premda je nedopušten po svim važećim propisima, bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ljeto 2019. godine u intervjuu švicarskoj javnoj televiziji SRF otvoreno je priznala da ga hrvatska policija provodi.

Svi su dobro upućeni?

Snimke policajaca koji tuku migrante objavljene su prije maila kojeg je Čačić poslao kolegama koji su na terenu, a poslao ga je i zapovjedniku postaje Luki Domaćinoviću.

“Vođa grupe dužan je dostaviti sl. zabilješku o odvraćanju za cijelu smjenu u kojoj će navesti svako odvraćanje sa vremenskim podacima i podacima pol. službenika koji su izvršili odvraćanje. Ukoliko zamijetite da se migranti prilikom odvraćanja bespotrebno maltretiraju i fizički zlostavljaju upozorite te pol. službenike i o istom upoznajte rukovoditelje. Samo odvraćanje potrebno je disperzirati na više mjesta i prije samog odvraćanja dobro pregledati okolicu samog mjesta radi utvrđivanja eventualnih osoba koje bi vršile snimanja postupanja ili predmeta u kojima bi se mogla nalaziti skrivena kamera”, stoj u mailu.

U nastavku, Čačić određuje pravila primopredaje smjene, podsjeća na obavezu nošenja naoružanja i ostale opreme te uredne odore. Na koncu napominje kako su se svi policijski službenici dužni “ponašati sukladno etičkom kodeksu policije”.

Iz zapovijedi se može zaključiti kako policija ne “odvraća” ne samo migrante zatečene na državnoj granici nego i one koji su ušli u Hrvatsku. Da se tako radi – da se preko granice sa Srbijom tjeraju migranti zatečeni na hrvatskom teritoriju – potvrdio je Indexov izvor.

“Oni bi svim migrantima zatečenima u dubini trebali napisati rješenje i staviti ih u azilantski centar. Svi, u MUP-u i EU znaju da je to nemoguće”, kazao je izvor za Index.

Dodaje da često u “maricama” koje na Bajakovo dopremaju migrante zna biti po “deset-petnaest ljudi” uhvaćenih “u dubini teritorija”. Iz Hrvatske ih je, objašnjava nam, najlakše tjerati prema Srbiji kod Bajakova, jer nema prirodnih zapreka.

Palicama tukli migrante

Podsjećamo, nedavno su, tri pripadnika interventne policije PU istarske, dva policajca iz Istre i jedan iz Vukovara, koji su snimljeni kako palicama “tonfama” u Šturliću, na području općine Cetingrad u Karlovačkoj županiji, tuku migrante “odvraćajući” ih u susjednu Bosnu i Hercegovinu, vraćeni u službu nakon tromjesečne suspenzije. Oni su tijekom disciplinskog postupka na Prvostupanjskom sudu u Osijeku proglašeni krivima te im je sud izrekao “kaznu uvjetnog prestanka državne službe”. Nakon žalbenog roka ta su rješenja postala izvršna 5. siječnja te su oni vraćeni na posao, potvrđeno nam je u MUP-u.

Na snimci koju su istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom zabilježili nedaleko od mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani može se čuti kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: “Go to Bosnia”.

Sve je snimljeno u lipnju tijekom osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je ekipa RTL-a sudjelovala s kolegama iz više medija iz nekoliko zemalja. Policijska je istraga potom utvrdila da su sudionici tog izgreda doista njihovi pripadnici iz interventne jedinice PU istarske.

OZNAKE: Bajakovo, migranti, uputa

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.