OBITELJI PROPADAJU, DRŽAVA SE ČEŠLJA Kockar je vrlo sličan heroinskom ovisniku; laže, krade, manipulira…

Autor:

Image: 842314463, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: David Izquierdo Roger / Alamy / Alamy / Profimedia

David Izquierdo Roger/Alamy/Profimedia

Prema nekim procjenama u Hrvatskoj je oko 100 tisuća ovisnika o kocki, a reklame za kockarnice, internetske kladionice i igre na sreću posvuda su oko nas.

“Godine 2009. je na europskoj razini bilo oko 50 milijuna korisnika internetskih kladionica dok smo danas dosegli brojku od 180 milijuna korisnika, a prema predviđanjima stručnjaka do 2027. će brojka premašiti 250 milijuna“, ističe Luka Maršić, adiktolog iz Klinike za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice.

Kockar je vrlo sličan heroinskom ovisniku. Manipulira, svijet iluzije mu postaje realitet, ulazi u dugove, krade, postaje rasipnik, postaje neodgovoran i osoba koja je imala ogromne potencijale ušla je u pasivitet života”, rekao je dr. Maršić.

ZASTRAŠUJUĆI TREND Epidemija patološkog kockanja među mladima, objavljene brojke

Svećenici se kroz pastoralni rad susreću najčešće s posljedicama raznih ovisnosti, pa tako i kockanja. Razorne su posljedice po obitelj ističe prof. Ivan Bodrožić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Splita.

“Problem nastaje kada mladi čovjek koji nije uspio regulirati sebe niti svoje potrebe, osjećaje, želje, stavove ili koji ima ideju uspjeha i percepciju života koja mu se nudi preko poziva kockarnica i kladionica; u kojem on sanja o brzom uspjehu i stvaranju kapitala, to se odražava na obiteljski život“, objašnjava prof Bodrožić.

SLAVKO SAKOMAN: ‘Hrvatska je ko-ko-ko država. Još ne kriminalna, ali zato država korupcije, kokaina i kocke’

“Pa se dogodi da opustoši obitelj, raslojavanje, teške situacije kada se roditelji žale na svoju djecu koja su otišla krivim putem. Imamo muževe ili sinove nezainteresirane za obiteljski život, imaju svoj film i ono što zarade potroše bez razmišljanja i očekujući da će nešto zaraditi. To može otići do toga sa se i stan založi, a da nitko to ne zna. Na površinu dođe kada je već situacija tragična”, zaključio je prof Bodrožić za HRT.

Primorac predstavio prijedlog izmjena regulative u sferi igara na sreću, jedna stvar značajno je postrožena

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.