Dva stoljeća od nastanka bicikla

© Peter M. Mayr, Courtesy Sammlung Palmer

Povodom obilježavanja 200. godišnjice od nastanka bicikla u bečkom je drugom okrugu postavljena multimedijalna izložba ‘Radost bicikliranja’ koja između ostalog obuhvaća i 50 različitih bicikala.

Najzanimljiviji eksponat crveni je bicikl kralja Rock and Rolla, Elvisa Preslyja. Njegov bicikl model je iz 1948. godine koji je slavni glazbenik vozio s trinaest godina. Elvisov bicikl izložen je pored bicikala drugih poznatih osoba kao što su pisac Thomas Bernhard, legendarni vozač utrka Hugo Koblet i mnogi drugi.

Krajem 19. stoljeća bicikl stječe veliku popularnost u Beču. Oko 1880. godine otvaraju se prva biciklistička udruženja, a 1894. godine održava se prvo natjecanje u biciklizmu. U početku je vožnja biciklom bila rekreativna aktivnost i odvijala se uglavnom na seoskim putevima da bi vremenom ovo prijevozno sredstvo postalo sve učestalije u prometu. Pravila vožnje njime bila su vrlo stroga. Bicikl se vozio samo uz položen “vozački ispit“, registarsku oznaku i nošenje pištaljke. Već 1896. godine Beč je imao više od dvanaest tisuća registriranih biciklista. Naredne je godine bicikl priznat za punopravno prometno sredstvo te je dozvoljena vožnja biciklom bez registarske oznake.

Zbog strogih pravila odijevanja koja su za njih važila, vožnja biciklom za žene bila je znatno otežana. Markus Böhm, jedan od autora izložbe, ističe kako je bicikl zapravo djelomično oslobodio žene nošenja suknje. Fotografija iz 1893. prikaza u okviru izložbe prikazuje naime bečku biciklisticu u kratkim hlačama, u vrijeme kada je to još uvijek smatrano skandaloznim. Tek je pojava širokih hlača žene u potpunosti oslobodila sportskog korzeta.

Izložba u bečkoj Norbahnhalle otvorena je do 03. lipnja 2018. godine.

Komentiraj